Najzanimljiviji sajt Balkanaegzoplaneta
Američka svemirska agencija (NASA ) je izdala saopštenje za svetsku javnost da su uz pomoć svemirskog teleskopa „Kepler“ otkrili do sada  715 novih planeta izvan Sunčevog sistema.Od toga četiri (egzo)planete.....

koje su dva i po puta veće od Zemlje ,NASA  je rekla da je na njima pronađena voda!Tako na ovim egzoplanetama na kojima se nalazi "voda" postoji veoma velika  mogućnost postojanja nekog oblika života!

U saopštenju koje je NASA izdala noćas navodi se da je za sada pronađeno 1.700 ekstrasolarnih planeta od 3.600 mogućih takvih planeta.

Oko 95 odsto otkrivenih planeta manje su od Neptuna, koji je četiri puta veći od Zemlje.

Četiri planete( egzoplanete) su dva i po puta veće od Zemlje i na njima je pronađena voda, što omogućava neki oblik života. Sve pronađene planete kruže oko svojih zvezda kojih ima ukupno 305.

„Ovim otkrićem saznali smo da su takve planete van Sunčevog sistema manje po veličini i da su im orbite kružne“, rekao je predstavnik NASA Džejson Rouv.

Svemirski teleskop „Kepler“ lansiran je s ciljem da otkrije planete nalik našoj planeti Zemlji koji se nalaze u orbiti oko drugih zvezda.

Moćni teleskop dobio je ime po nemačkom astronomu Johanu Kepleru. Lansiran je u martu 2009. godine i ostaće u svemiru do 2016. godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala