Najzanimljiviji sajt BalkanaNASA  i Evropska svemirska agencija su zajednički testirali prototip (svemirskog) interneta koji bi se u budućnosti koristio za komunikaciju između Zemlje i na primer robota koji bi se nalazili ili se nalaze na drugim planetama.Tako je mali LEGO robot koji je bio smešten u laboratoriji Evropske svmemirske agencije na Zemlji bio pokretan uz pomoć posebnog NASA laptopa sa Međunarodne kosmičke stanice....


Astronaut Sunita Vilijams,komadant Međunarodne kosmičke stanice upotrebila je eksperimentalni protokol mreže tolerantne na ometanja (Disruption Tolerant Networking – DTN),ili jednostavnije rečeno svemirski internet da bi upravljala robotom koji se nalazio Centru za svemirske operacije u Nemačkoj. Eksperiment svemirskog Interneta je obavljen krajem meseca oktobra ove godine.


"Demonstracija je pokazala izvodljivost upotrebe novih komunikacionih infrastruktura pri slanju komandi sa orbitirajuće letelice robotu na površini planete,kao primanje slika i podataka nazad od robota", izjavio je Badri Juns, koji radi kao administrator svemirske komunikacije i navigacije u štabu NASA u Vašingtonu.

"Eksperimentalni DTN koji smo testirali sa svemirske stanice možda će jednog dana koristiti ljudi na letelici u orbiti oko Marsa, kako bi rukovodili robotima na njegovoj površini,ili sa Zemlje,koristeći orbitirajuće satelite kao releje”,dodao je Juns.

DTN je nova tehnologija dizajnirana da omogući standardizovane komunikacije na velike daljine i kroz vremenska odlaganja. U njenom jezgru je takozvani Bandl protokol (Bundle Protocol - BP), sličan Internet protokolu (IP), koji služi kao srce interneta na Zemlji.Razlika između BP i IP je što Internet protokol pretpostavlja besprekorni put podataka,dok je Bandl napravljen da računa na greške i diskonekcije – prekide koji uobičajeno remete komunikaciju u dubokom svemiru.

To je komunikacija za velike daljine jer "normalni" internet ne očekuje da će proći nekoliko minuta dok ne stigne nešto što je poslato -izjavio je Kim Nergard iz ESA.Podaci se kroz BP mrežu kreću u nizovima kratkih skokova,čekajući kod jednog čvora dok sledeći link ne bude dostupan,naveli su zvaničnici NASA. Sistem se koristi mrežom čvorova - tačkama konekcije - da se izbori sa vremenskim odlaganjima. Ako dođe do ometanja,podaci se uskladište na jednom od čvorova dok opet ne postane moguće da se komunikacija pošalje dalje.

"uskladišti i šalji dalje" (store and forward) mehanizam rada svemirskog interneta obezbeđuje da se podaci ne izgube i postepeno se kreću ka svojoj destinaciji."Sa internetom na Zemlji,ako dođe do prekida veze,izvor mora ponovo sve da prebaci,li gubite podatke. Ali DTN ima toleranciju na ometanja i u tome je razlika -dodao je Nergard.

Naučnici trenutno da bi komunicirali sa roverom "Curiosity", koriste takozvanu komunikaciju "od tačke do tačke".Roverom na površini Marsa komanduje se direktno sa Zemlje ili, u nekim slučajevima, uz pomoć orbitera kao satelita za prenos podataka, ali to je i dalje komunikacija "od tačke do tačke". Na površini Marsa ima nekoliko rovera, mnogo letelica u orbiti, ali se na sve njih gleda kao na posebni objekti kazao je Nergard.

Ideja je u tome da u budućnosti na primer roveri na Marsu i orbiteri budu kao jedna celovita mreža, tako da možete slati podatke u mrežu kao što ih šaljete uz pomoć interneta na Zemlji.To će i dalje biti putem radio-talasa, ali na drugačijim frekvencijama,koje će omogućiti veću brzinu prenosa komunikacija od današnje koju koriste ljudi.
Izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1