Najzanimljiviji sajt Balkana

Mlada Brazilska naučnica Prisila Kosaka
Brazilska naučnica Prisila Kosaka
, sa Instituta za mikroelektroniku u Madridu, napravila je senzor koji otkriva prisustvo kancera i pre nego što se pojave simptomi. Ovaj senzor je...

10 miliona puta osetljiviji od onog koji se trenutno upotrebljava u ove svrhe.

Tehnika senzora koju je osmislila ova naučnica izgleda kao jako mala trambolina sa antitelima na površini, a kada dođe u kontakt sa krvlju osobe koja ima rak, "hvata" različite čestice i postaje teža.

Senzor za kancer  takođe primećuje promene u boji čestica koje ukazuju na to da pacijent ima tečnost u njima, a samim tim i rak. Mogućnost da ovaj senzor pogreši je 2 u 10 miliona puta. Na tržištu će se naći za maksimalno deset godina i takođe će se koristiti u borbi sa hepatitisom i Alchajmerom.

Kako tvrdi Kosaka, ovaj nanosenzor bi takođe mogao da identifikuje i kojoj grupi otkriveni rak pripada. 

Svetska zdravstvena organizacija najavljuje mogućnost od 21,4 miliona novih slučajeva obolelih od raka do 2030. godine i 13,2 miliona umrlih. Najčešće vrste raka su rak prostate, dojke, debelog creva, rektuma i pluća.

"Želim da pomognem ljudima da što pre postanu svesni da u sebi imaju prisustvo kancerogenih ćelija. Što se ranije otkriju, to je veća šansa za preživljavanje, kao i bolji kvalitet života i brže lečenje pacijenata " iztjavila je za novinske medije Prisila Kosaka.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala