Najzanimljiviji sajt BalkanaKompjuterska animacija sibirskog lava

Ruski naučnici i istraživači iz južne Koreje planiraju da kloniraju pećinskog (sibirskog) lava iz ledenog doba, nakon što su pronašli dva gotovo perfektno očuvana tela njihovih mladunaca...Istraživači iz Južne Koreje, na dobrom su putu da kloniranjem povrate u život davno izumrlu vrstu sibirskog lava.

Nadaju se da će to moći da postignu zahvaljujući uzorku DNK koji su uspeli da izoluju iz dobro očuvanog primerka ove životinjske vrste koji je 12.000 godina bio zarobljen u ledu Sibira što mu je omogućilo neverovatnu prezervaciju.

Zamrznute životinje, kasnije nazvane Ujan i Dina, otkrivene su sasvim slučajno dok je tim istraživača tragao za ostacima mamuta u oblasti istočne Rusije, krajem prošle godine.

Južnokorejski genetičar Vang Vu-suk gaji velike nade da će za vrlo kratko vreme uspeti da kloniraju ovu životinju.

Naučnici smatraju da pokušaju kloniranja treba pristupiti vrlo pažljivo i da se dostignuća u ovoj oblasti kreću velikom brzinom. Smatraju da treba sačekati pravi trenutak u kom bi se započelo kloniranje.

Dr Albert Protopopov, načelnik Odeljenja za proučavanje mamuta Akademije nauka u Jakutiji kaže da su tela tako dobro očuvana, da imaju čak i krzno, uši, meka tkiva, pa i brkve.

Dobro očuvan fosil sibirskog lava

Sada će istraživači iz Rusije i Južne Koreje zajedno raditi na tome da ekstrahuju dovoljno DNK iz ostataka, kako bi klonirali ovu davno izumrlu životinju.

Dr. Albert Protopopov tvrdi de je u ovom trenutku najvažnije zadržati životinje zamrznutim što je moguće duže. Putem metode radiokarbonse analize, on želi da sazna više o poreklu sibirskih lavova i njihovim srodnicima.

Istraživanja koje sprovodi Vu-suk isto tako bi trebalo da pomognu u pokušaju kloniranja mamuta, što bi u mnogo čemu doprinelo otkrivanju lanca DNK ovih životinja. Cilj je da se stvori embrion koji bi po mogućstvu bio presađen u matericu slona, koji je najbliži živi rođak mamuta.

Pećinski lavovi su tokom ledenog doba, kako tvrde naučnici, tumarali Zemljom i to od Velike Britanije prema istoku Rusije, pre nego što su izumrli pre 10.000 godina.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala