Najzanimljiviji sajt Balkana


zaustaviti starenje
Da li je napokon otkrivena tajna večnog života? Izgleda da je naučnica Helen Blau i njen tim, sa Stanford Univerziteta našli rešenje za večni život koji se možda krije u proceduri produženja hromozoma?! Novootkrivena procedura bi....

dozvolila naučnicima da produže telomere, zaštitne kapice na kraju hromozoma koje se skraćuju sa godinama...

Telomere štite hromozome od oštećenja dok se ćelije dele i rastu. Međutim, one se s vremenom smanjuju i gube svoju zaštitničku ulogu. Kada do toga dođe, smatra se da je otpočeo proces starenja. 

Nova procedrura omogućava naučnicima da produže telomere i na taj način uspore biološki sat, što će ljude učiniti mlađima. Ispitivane ćelije pokazale su se kao mlađe i brže. 

“Ovaj pristup je nov način prevencije protiv raznih bolesti starenja. Postoje i veoma parališuće genetske bolesti povezane sa skraćenjem telomera koje bi mogle da imaju korist ovog potencijalnog tretmana”, izjavio je jedan od istraživača. 

Proces je otkrila Helen Blau sa Univerziteta Stenford, koja ja sve podatke o ovom otkriću objavila u naučnom radu zajedno sa Džonom Ramunasom i Eduardom Jakubovom. 

“Otkrili smo način kako da produžimo ljudske telomere za čak 1.000 nukleotida, što je omogućilo vraćanje biološkog sata unazad i produžilo životni vek”, izjavila je Helen. 
izvor:Independet.co.uk


Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1