Najzanimljiviji sajt Balkanavulkan
Naučnici iz Rusije su prvi su u svetu uspeli da naprave simulaciju procesa u vulkanu pomoću jedinstvene mašine za elektronsko varenje...

Naučnici Instituta za nuklearnu fiziku i Instituta za geologiju i minerale sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka su tom mašinom rastopili stene uzete iz vulkana Avačinski na Kamčatki prenela je agencija "Tas"

Glavni naučni saradnik Instituta za geologiju Viktor Šarapov otkrio je da će primena mašine pomoći da se izrade modeli seizmičkih procesa na dubinama između 40 i 70 kilometara, kao i izučavanje ruda.

Šarapov je istakao da je eksperiment topljenja ksenolita, stena koje lava izbacuje na površinu, važan jer omogućava uvid u proces topljenja stena na velikim dubinama bez uticaja spoljnih faktora i način na koji se mikrodelovi ksenolita pretvaraju u rude. Takođe će putem matematičkih i fizičkih modela moći da se predviđaju seizmičke aktivnosti.

"Ovo je prvi ovakav eksperiment u svetu, sa jedinstvenom tehnikom", dodao je Šarapov.

Elektronska varilica proizvodi 10 megavata energije po kvadratnom centimetru i njom je moguće simulirati i ulazak meteorita u Zemljinu atmosferu, a kako dostiže temperaturu od 3.300 stepeni Celzijusa može da topi i metale, čak i volfram koji je najtvrđi u periodnom sistemu.

Pomoću nje, tvrde naučnici, biće moguće stvarati materijale sa određenim svojstvima i nanoprašinu.

izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala