Najzanimljiviji sajt Balkana

GIF bakterija
Naučnici iz SAD-a su uspeli da urade zaista jednistvenu i zanimljivu stvar! Oni su u DNK bakterije uspeli da ubace kratak film odnosno GIF fajl. ... Oni su pomoću tehnike za menjanje genoma CRISPR ubacili pet frejmova snimka konja koji galopira, kao i sliku ruke u DNK ešerihije koli.

Zatim su sekvencirali taj DNK da bi dobili GIF fajl sa konjem i sliku ruke i potvrdili da su zaista inkorporirali podatke kako su nameravali.

Otkriće CRISPR/Cas9 sistema zauvek je promenilo nauku, omogućivši naučnicima da brzo i efikasno menjaju DNK. Naravno, tako nešto bilo je moguće i ranije, ali ne sa takvom preciznošću.

Cas9 je jedan od enzima koji proizvodi CRISPR sistem. On se vezuje za DNK na specifičan način i preseca je tako da omogućava preciznu manipulaciju lancem.

Kako bi ubacili informacije u genom bakterije naučnici su preneli sliku i frejmove na nukleotide (gradivne blokove DNK) i tako dobili kod koji je povezan sa individualnim pikselima svake slike.

Oni zatim koristili platformu CRISPR, koja koristi dva proteina da unesu genetski kod u DNK ciljanih ćelija - u ovom slučaju ćelije bakterije ešerihije koli.

Da bi dobili GIF fajl, unosilli su frejm po frejm u toku pet dana u ćelije bakterija.Podaci su se zatim raširili kroz genome nekoliko bakterija.

2Cela informacija se ne nalazi u samo jednoj ćeliji, već svaka pojedinčna ćelija može da registruje samo određene delove filma. Zato smo morali da rekonstruišemo ceo film iz više različitih delova - rekao je za BBC doktor Set Šipman, vođa eksperimenta.

Da bi "pročitali" informacije iz ćelija naučnici su morali da sekvencioniraju DNK i pomoću kompjuterskog koda dobiju nazad sliku i film. Dobijene informacije su bile 90 odsto onih koje su unete.

"Zadovoljni smo rezultatima" izjavio je je Šipman.
Njegov tim planira da koristi tu tehniku za stvaranje "molekularnih snimača podataka".

izvor:Blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1