Najzanimljiviji sajt Balkanaraspored najnižih temperatura na planeti Zemlji
Naučnici već znaju da su najniže temperature ikad izmerene na Zemlji na zaleđenom grebenu na istočnom Antarktiku, blizu Južnog pola...


Međutim, nedavno je otkriveno da temperature na tom mestu mogu biti još niže nego što se prethodno mislilo, piše “Live Science”.

Analizom satelitskih podataka iz 2013. o raštrkanim “džepovima” veoma hladnog vazduha na istočnoantarktičkom platou, između Kupola Argus i Fudži, pokazano je da temperature na tom području mogu pasti na neverovatnih -93 stepena Celzijusovih.

Ipak nova analiza istih podataka ukazuje da pod pravim okolnostima temperatura može pasti na skoro neverovatnih –100 stepeni, kažu istraživači.

Preciznije, izmereno je čak -98 stepeni Celzijusovih. Naučnici su za novu studiju analizirali podatke skupljene tokom jula i avgusta a u period od 2004-2016. godine. Najniža temperatura ikad izmerena je u malim basenima istočnoantarktičkog platoa, na povišenju od oko 3.800 metara, najvišem delu ledenog pokrivača.


Nove, rekordno niske temperature su bili raširene na 100 lokacija, u udubljenjima šireg dela platoa, naveli su naučnici, koji su za novu analizu uzeli u obzir i faktore poput suvoće atmosphere, jer suv vazduh čini da snežni pokrivač brže izgubi na toploti.

Oni su istakli da tokom polarne zime većinu vremena u tom području obeležavaju vedro nebo i slab vetar. Takvi uslovi zajedno mogu ohladiti snežnu površinu i dodatno sniziti temperaturu, ističe se u studiji.

Na ledenom Antarktiku prosečne temperature tokom zimskih mesecu kreću se oko -34,4 stepeni.

"Nove, rekordne temperature su verovatno najhladnije moguće na Zemlji. Potrebno je da bude ekstremno hladno i ekstremno suvo nekoliko dana da se dostignu tako ekstremno niske temperature" izjavio je vođa studije Ted Skambos, istraživač Nacionalnog centra za sneg i led Univerziteta Kolorado Boulder.

Istraživanje je objavljeno onlajn u žurnalu “Geofizička istraživačka pisma”.

Izvor: Blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala