Najzanimljiviji sajt Balkana
Naučnici sa univerziteta u Cirihu u Švajcarskoj su osmislili su sprej koji se unosi udisanjem preko nosa a koji utiče da se parovi manje svađaju.Otkriću spreja protiv svađanja je prthodilo neobično istraživanje u kom je učestvovalo 47 parova od 20 do 50 godina...

starosti koji su bili venčani ili su duže vreme živeli zajedno.
Ispitivanje koje su sproveli naučnici  je pokazalo da udisanje ovog spreja ,koji sadrži supstancu oksitocin.ova supstanca tj sprej umiruje žene i čini ih prijateljski raspoloženima,dok od muškarca ovaj sprej ih čini osećajnijima i pozitivnijima za vreme svađanja.Cela poenta je u uticaju hormona na stres i autonomni živčani sistem za vreme prepirki među parovima.

Oksitocin supstanca koji su neki naučnici je nazvali i drogom za maženje, se proizvodi prirodnim putem u ljudskom organizmu,i utiču za vreme seksa,kao i prilikom osećaja seksualne privlačnosti i poverenja.

Tokom istraživanja odnosno ispitivanja svaki je par odabrao temu oko koje se najviše svađa,započeli su diskusiju,pa su udahnuli oksitocin ili placebo sprej.Posle 45 minuta su ostavljeni da raspravljaju o odabranoj temi,dok su njihove su svađe snimane kamerama Naučnici su pratili parove i uzimali uzorke njihove sline kako bi pratili rad njihovog živčanog sistema

Žene koje su udahnule oksitovcin su bile mnogo više prijateljski nastrojene i manje zahtevne,dok su muškarci postali pozitivniji i više uključeni u razgovor. Aktivnost živčanog sistema kod žena je opala, a kod muškaraca se povećala.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala