Najzanimljiviji sajt BalkanaNaučnici sa  američkog Kornelovog univerziteta i nemačkog Univerziteta u Ulmu, ući će u Ginisovu knjigu rekorda jer su sasvim slučajno uspeli da dobiju sloj stakla debljine jednog molekula!....


Ova debljina stakla će tako postati jedna od najtanjih,odnosno ovo će postati najtanje staklo na svetu!


Staklo toliko tanko da se njegovi atomi silicijuma i kiseonika jasno vide elektronskim mikroskopom, identifikovano je u laboratoriji Dejvida A. Mulera, profesora primenjene i tehničke fizike i direktora Kavlijevog instituta za nanotehnologiju pri Kornelovom univerzitetu.

 Staklo debljine svega dva atoma, zbog koga je doslovno dvodimenzionalno, slučajno je napravljeno i otkriveno, tvrdi Muler. Naučnici su pravili grafen, dvodimenzionalni sloj atoma ugljenika u obliku kristalne rešetke na bakarnoj foliji u kvarcnoj peći.

Tom prilikom na grafenu su uočili “zaprljanost” da bi nakon detaljnije provere ustanovili da je reč o elementima običnog stakla - silicijumu i kiseoniku.Zaključili su da je usled propuštanja vazduha bakar reagovao sa kvarcom, koji se takođe sastoji od silicijuma i kiseonika. Na taj način, na onome što je trebalo da bude čist grafen stvorio se sloj stakla.

Muler kaže da ovo otkriće nudi odgovor na 80 godina staro pitanje o fundamentalnoj strukturi stakla. Pošto nisu mogli neposredno da je vide, naučnici su uporno pokušavali da je razumeju: ponaša se kao čvrsto telo, ali se smatralo da više liči na tečnost.

Najbolje od svega je što bi dvodimenzionalno staklo jednoga dana moglo da nađe primenu u tranzistorima. Besprekorni ultratanki materijal mogao bi, primera radi, da poboljša performanse procesora u kompjuterima i smartfonima.

Najtanje staklo na svetu će ući u  izdanje Ginisove knjige rekorda za 2014. godinu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1