Najzanimljiviji sajt Balkana

protiv otrov za 19 vrsta zmija

Godišnje u svetu umre od ujeda zmija otrovnica 94.000 ljudi, najveći broj smrti je zabeležen je u južnoj Aziji i podsaharskoj Africi. Naučnici i istraživači s Tajlanda uspeli su da razviju protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih vrsta zmija otorvnica...


Glavna prepreka u spasavanju života širom sveta je dostupnost protivotrova. Doskora, zlatni standard bio je davanje ciljanog protivotrova koji je delotvoran protiv specifične vrste zmije.

Ali to znači da doktor mora da zna koja je od 600 različitih vrsta otrovnih zmija u pitanju, što značajno povećava cenu skladištenja velikog broja drugačijih protivotrova.

U Africi se najdelotvornijim pokazao protivotrov osmišljen za borbu protiv ujeda nekoliko vrsta otrovnica i kobri sa kontinenta. Međutim, izveštaji pokazuju da će zalihe ovog protivotrova nestati do juna.

Glavni snabdevač, francuska farmaceutska kompanija, zaustavila je proizvodnju jer je protivotrov neprofitabilan.

Naučnici na Tajlandu su u tu svrhu napravili protivotrov koji je delotvoran kod ujeda 18 različitih otrovnica koje žive Aziji i Africi.

Tim ističe da je njihova verzija protivotrova pristupačna, što će joj omogućiti široku upotrebu u najteže pogođenim regionima.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala