Najzanimljiviji sajt Balkana

Naučnici su uspeli napraviti providno drvo

Može izgledati i činiti vam se nezamislivo, ali verovali ili ne, od sada postoji "providno drvo".! Nakon destina godina rada naučnici sa KTH Kraljevskog Instituta za Tehnologiju u Štokholmu...

napokon su uspeli da stvore "transparetno drvo", materijal napravljen od pravog drveta koji je providan!. Ako njegova proizvodnja i upotreba masovno zaživi, napraviće pravu revolucuju u arhitekturi kao i u solarnoj tehnologiji.

Po rečima istraživača, transparentno (providno) drvo je jeftin,obnovljivi izvor, koji može pomoći u smanjenju troškova unutrašnjeg osvetljenja domova i prostorija a može se koristi i kao solarne ćelije-prozori. Takođe se može koristiti za pravljenje "privatnog" prozora koje omogućavaju svetlost a zadržavaju polu-transparentnu providnost tj poglede drugih.

"Providno drvo je dobar materijal za solarne ćelije, pošto je jeftin, lako dostupan i obnovljivi izvor. Ovo postaje posebno važno za pokrivanje velike površine sa solarnim ćelijama." izjavio je Lars Berglund profesor iz KTH Wallenberg Wood Naučnog Centra.

Zanimljivo je da je koncept "transparentnog drveta" nije nov, ali ovo je prvi put u istoriji da su naučnici napravili pravi proboj sa materijalom koji može zaista upotrebljen za masovnu proizvednju.

Da biste kreirali novi materijal transparetno drvo naučnici su počeli sa uzorcima komercijalnog balsa drveta te su koristi hemijski proces za uklanjanje lignina, strukturalni polimera prisutnih u ćelijskim zidovima biljaka. Inače, lignin je odgovoran za blokiranje 80 do 95 odsto svetlosti koja prolazi kroz drvo.

providno drvo naučnika iz Štokholma


Uklanjanjem lignina rezultiralo time da su dobili lepe bele komade drveta. Da bi istinski drvo postalo providno istraživači su morali dodati akril, ili pleksiglas, u samo drvo. Tada je materijal koji su napravli postao proziran sa dodatnom prednošću drvo je postalo dva puta jače od plastike.

Trenutno, istraživači traže načine za poboljšanje transparentnosti ovog novog materijala, a takođe način kako povećati proizvodnju ovog novog materijala - providnog drveta

"Drvo je ubedljivo najveći bio-korisni materijal u zgradama", objasnio je Berglund. "To je privlačanmaterijal koji potiče iz obnovljivih izvora. Ona takođe nudi odlične mehaničke osobine, uključujući snagu, izdržljivosti, nisku gustinu, i niske toplotnu provodljivos."

Berglund je dodao na kraju, da nameravaju da i dalje rade sa različitim vrsta drveća kako bi stovorili providno drvo od neke druge vrste drveta.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala