Najzanimljiviji sajt Balkananajcrnji materijal na svetu
"Surry NanoSystems" kompanija iz Velike Britanije je uspela da napravi materijal kojem su dali naziv "Vantablack", ovaj materijal je taman da ga oko "ne vidi" !Toliko je crn da apsorbuje sve osim ...

0,035 procenata vidljive svetlosti ovim procentima ovaj crni materijal je postavio novi svetski rekord!

Posmatranje super crnog materijala napravljenog od nanocevčica od ugljenika, 10.000 puta tanjih od ljudske dlake – neobično je za ljudsko oko. “Vantablack” materijal je toliko taman kako smo rekli da čovek ne shvata šta vidi. Oblici i konture postaju nevidljivi ljudskom oku koje vidi samo crnilo kao da gleda u mračni komadić

Kada bi se od ovog materijala napravila crna haljina, izgledalo bi kao da glava i udovi osobe koja je nosi lebde oko crne rupe u obliku haljine.A na kraju krajeva od ovog materijala  teško da bi ste mogli napraviti haljinu, jer je prilično skup.

Ali ako bi kojim slučajem bi bila napravljena "Izgubile bi se sve karakteristike haljine. Bilo bi to kao da nešto crno prolazi", izjavio  je Ben Džensen, tehnički direktor "Surry NanoSystems-a"

Na običnoj crnoj foliji koja je izgužvana na njoj se vide udubljenja i ispupčenja, dok se na najcrnjem materijalu na svetu "Vantablack"-u ona uopšte ne vide.
"Vantablack" najcrnji materijal na svetu
Iz kompanije je rečeno da će materijal omogućiti bolje funkcionisanje astronomskih kamera, teleskopa, sistema za skeniranje... Pomoću ovog super crnog materijala moći će da se kalibriraju kamere koje astronomi koriste za fotografisanje najstarijih objekata u svemiru.

Takođe ovaj najcrnji materijal na svetu provodi toplotu sedam i po puta efikasnije od bakra i 10 puta je čvršći od čelika. Te je  takođe moguća je i njegova upotreba u vojne svrhe.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala