Najzanimljiviji sajt Balkana

piramida
Iz fondacije FOM i Univerziteta u Amsterdamu fizičari su otkrili kako su stari Egipćani vukli toliko teške i masivne kamene blokove.Egipćani su prilikom izgradnje piramida koristili mudar trik da bi lakše transportovali kamene blokove.....


Oni bi nakvasili pesak, po kome su na sankama vukli kamenje, a odgovarajuća količina vode omogućavala im je da prepolove broj neophodnih radnika.U časopisu “Fisical rewivev letters” naučnici navode da su eksperimenti pokazali da se sa povećanjem krutosti peska potrebna vučna snaga srazmerno smanjuje.
piramideopit
Kada se voda doda pesku nastaju tzv. kapilarni mostovi, tj. sitne kapi vode koje međusobno povezuju zrnca peska.Uz odgovarajuću količine vode, mokar pustinjski pesak postaje otprilike dvostruko krući od suvog peska, a sanke mnogo lakše klize po čvrstom pustinjskom pesku zato što se on ne gomila ispred sanki kao kada je suv.

Egipćani su to očigledno znali. Na oslikanom zidu grobnice egipatskog vladara Djehutihotepa jasno je uočljiva osoba koja vuče sanke i sipa vodu neposredno ispred njih.
Izvor;blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1