Najzanimljiviji sajt Balkana

Nikola Tesla i Vardenklif Toranj Nakon gotovo 100  godina psole Teslinih eksperimenata sa bežičnim prenosom električne energije na velike udaljenosti, Japanci su postigli zavidan rezulat.!...

Jedan od najvećih projekata Nikole Tesle bio je ideja o “besplatnoj energiji”, odnosno sistemu koji bi omogućio da u krugu pokrivenosti “signalom” svako može bežično napajati svoje uređaje u kući, mašine, električne automobile, brodove i avione.

Nakon nesrećnog kraja eksperimenata sa Vardenklif kulom, pri kojima je navodno uspeo da bežično prenese električnu energiju na nekoliko desetina kilometara, Tesla je izjavio da “svet još sto godina neće biti spreman za tu tehnologiju“.Ali ipak...

Ekipa naučnika i inženjera iz japanske kompanije Mitsubishi Heavy Industries (MHI), očito je poslušala Teslu, pa nekih stotinjak godina od dovršetka gradnje Vardenklif tornja, objavljuje vest da je izvela bežični prenos 10 kilovata električne energije na udaljenost od 500 metara pomoću mikrotalasa.

Time je omogućeno da na navedenoj udaljenosti struja upali LED rasvetu, što je prema MHI-u velika stvar, jer još nikome nije pošlo za rukom (osim Tesli).

Međutim, japanska kompanija uopšte nije zainteresovana da nam ovom tehnologijom distribuira struju iz klasičnih električnih mreža, već je ideja njihovih naučnika puno dalekosežnija.

Naime, MHI je objavio da je ova demonstracija izvedena u saradnji sa japanskom organizacijom Japan Space System koju podupire japansko Ministarstvo ekonomije. 

Ovaj projekat ima za cilj da se jednog dana električna energija koju će prikupljati i konvertovati kolektori satelita u svemiru iz sunčeve energije, bežično prenosi na Zemlju, čime bismo dobili besplatnu i zdravu energiju.

Dodaj komentar


Komentari  
Nihad
# Nihad 28-03-2015 19:36
E stari moj 100% sam siguran da besplatna energija biti nece
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 29-03-2015 22:53
Verovatno i neće nikada biti:( u pravu ste Nihade. Jer od proizvodnje struje žive mnoge kompanije , firme i pojedinci.Jer niko nije lud ubiti zlatnu koku,
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala