Najzanimljiviji sajt BalkanaTutankamon
Naučnici su napravili fotografije sa do sada najvećim detaljima lica i tela Tutankamona! I tako je virtuelna autopsija sastavljena od  2.000 kompjuterskih analiza otkrila je novosti u izgledu faraona koji je umro u kasnim tinejdžerskim godinama....


Tutankamonova zlatna posmrtna maska oslikava veličanstvenu lepotu i kraljevsku moć. Međutim, nakon brojnih analaiza, naučnici su došli do sasvim drugačijih rezultata.Rezultati „virtuelne autopsije“ pokazuju da je Tutankamon sa izbačenim prednjim zubima, krivim stopalom i ženskim kukovima, bio daleko od privlačnog.

I umesto da bude razigrani dečak, zainteresovan za trke kočijama, faraon je morao da se pri kretanju oslanja na svoj štap, tokom svoje vladavine u 14. veku pre nove ere.Istovremeno vršene su i genetičke analize Tutankamonove porodice, koje su potvdrile dokaze da su njegovi roditelji bili brat i sestra.
izgled Tutankamona
Naučnici veruju da upravo to bio razlog njegovih fizičkih nedostataka, izazvanih hormonskim disbalansom. Takođe, ova porodična istorija bi mogla biti razlog njegove prerane smrti. Po mnogim verovanjima, faraon je poginuo u nesreći koja se dogodila tokom trke kočija, pošto su brojne frakture navodno nađene na njegovoj lobanji i skeletu.

Međutim, najnovije analize pokazuju da je imao samo jedan prelom pre smrti i da mu njegovo krivo stopalo nije dozvoljavalo da učestvuje u trkama kočija, što dovodi naučnike do novog zaključka: da je vladar umro od nasleđene porodične bolesti.
tutankamon lice
Otkrića su prikazana u Bi-Bi-Si dokumentarcu Tutankamon: Istina je otkrivena. Albert Cink sa Instituta za mumije u Italiji, otkrio je istinu o vladarovim roditeljima, proučavajući DNK faraonske porodice.

Ustanovljeno je da je Tutankamon rođen nakon što je njegov otac Akhenaten (jeretički kralj) imao odnos sa svojom sestrom. Incest nije bio osuđivan od strane drevnih Egipćana - oni nisu znali ništa o zdravstvenim komplikacijima koje bi mogao da izazove.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala