Najzanimljiviji sajt Balkanaplaneta mars
Dosta naučnika veruje da na Marsu postoje nalazišta tekuće vode. 2008. godine NASA-ina letelica Phoenix na Zemlju je poslala fotografije na kojima su se videle takozvane "kapljice" na površini Marsa kao i na nogama letelice Phoenix.....


Tokom novog istraživanja provedena je simulacija uslova na Marsu i otkriveno je kako vrsta soli koja se nalazi na Marsu može otopiti led s kojim dođe u dodir.

 "Za mene je najuzbudljivije to što sada razumijemo kako su se formirale kapljice", rekao je Nilton Renno, profesor na univerzitetu u Mičigenu koji je vodio ovo istraživanje. Na mestu na kojem je sletio Phoenix nalazio se kalcijev perklorat, koji se takođe može naći na mestima poput pustinje Atakama u Čileu.

 Istraživači su napravili uslove slične onim unutar metalnih cilindara koji su ohlađeni na temperature slične onima na Marsu, a to je - 120 Celzijusa do - 20 Celzijusa

 Atmosferski pritisak namešten je na 1% Zemljinog, dok je vlaga  bila na 100 odsto. Kada su perklorat stavili na led, nastala je tekućina čak i u uslovima gde je temperatura bila - 73 Celzijusa. Kapljice su otkrili uz pomoć posebne spektroskopije koja je reflektovao laser s površine leda.

 Istraživači su zaključili kako je moguće da postoje male količine vode širom polarne površine Marsa i ispod plitke površine nekoliko sati dnevno tokom proleća i ranog leta.! Iako ovo ne garantuje postojanje života na planeti istraživači ističu da su u slanim vodama Antarktike već pronađeni mikrobi i zbog toga vjeruju da bi isto moglo vrediti i za crvenu planetu  Mars.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala