Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: isečak iz filma Marsovac uzgajanje krompira
U nedostatku hranjivih tvari i gotovo nikakvom gravitacijom, uzgoj biljka na Mesecu ili na bilo kom drugom planetu čini se nezamislivim poduhvatom. Ipak biljni hormon ... strigolakton mogao bi to omogućiti da u budućnosti u svemiru se počnu uzgajati biljke!

Biolozi sa Univerziteta u Cirihu otkrili  su kako hormon strigolakton podržava simbiozu između gljivica i biljnih korena, što potiče rast biljaka, čak i u teškim uslovima svemira odnosno način na koji bi se biljke mogle uzgajati i u svemiru!

Simbioza biljka i gljiva potiče rast biljaka

U potrazi za mogućim rešenjem, istraživačka grupa koja je sarađivala s Lorenzom Borghi sa Univerziteta u Cirihu i Marcelom Egli sa Univerziteta primenjene nauke i umetnosti u Lucernu, bila je usredotočena na proces mikorize, simbiotičke povezanosti između gljiva i biljnih korena.

U ovoj simbiozi, hife gljiva opskrbljuju koren biljke s dodatnom vodom, azotom, fosfatima i ostalim elementima u tragovima iz zemlje. Zauzvrat gljive dobijaju pristup šećeru i masti koju proizvodi biljka. Ova simbioza potiče od hormona iz porodice strigolakton, koji većina biljaka luče u tlo oko korena. Proces mikorizacije može uvelike podstaći rast biljaka i time značajno poboljšati prinose useva, posebno u tlu koja je niska u hranjivim tvarima.


Manjak gravitacije ometa mikorizaciju

Na drugim planetima poput Marsa ili Mesecu, uzgojene biljke ne bi se borile samo s niskom hranjivom vrijednosti tla, već i s uslovima mikrogravitacije, to jeste, gotovo nepostojećom gravitacijom. Da bi se istražio uticaj takvog okruženja na rast biljaka, istraživači su kultivirali petunije i mikorizalne gljive pod simuliranim niskim gravitacijskim uslovima. Petunije pružaju model organizma za biljke porodice biljaka Solanaceae, koje uključuju, paradajz, krompir i patlidžane.

Eksperimenti su otkrili da mikrogravitacija ometa mikorizaciju i time smanjuje unos hranjivih sastojaka iz tla. Međutim, strigolakton biljnog hormona može neutralizovati ovaj negativni učinak. Biljke koje su izlučivale visok nivo strigolaktona i gljivica koje su istraživači tretirali sintetičkim strigolaktonom uspele su napredovati na slabo hranjivom tlu uprkos uticajima mikrogravitacije.

Najbolja praksa za proizvodnju hrane u prostoru

"Da bi usjevi poput paradajza i krompira mogli rasti u esktremnim uslovima svemira, potrebno je potaći formiranje mikorize" izjavio je vođa istraživanja Lorenzo Borghi.

"Čini se da je to moguće pomoću hormona strigolakton. Naši rezultati mogu tako izgleda mogu otvoriti put za uspešni uzgoj biljka u svemiru."

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala