Najzanimljiviji sajt Balkana

na ovom području naučnici su pronašli zonu  smrti
Naučnici su otkrili do sada najveću "zonu smrti" na svetu. Na ogromnom području u Omanskom zalivu koje zahvata površinu od oko 80.000 kvadratnih metara...

zbog nedostatka kiseonika gotovo da nema života, pokazuje istraživanje objavljeno u časopisu "Geophysical Research Letters".

"Naša istraživanja govore da je situacija gora nego što smo strahovali. More više ne dobija kiseonik" Objašnjava Bastijen Kvest s britanskog Univerziteta Istočna Anglija.

Do sada nije bilo poznato koliko je situacija na tom području zabrinjavajuća, jer su pirati i sukobi u ovom regionu Arapskog mora sprečavali naučna istraživanja.


Sadržaj kiseonika u "zonama smrti" u moru toliko je nizak da biljke i životinje ne mogu da prežive. U nekim oblastima mora na dubini od 200 do 800 metara takve zone prirodno postoje, ali i klimatske promene i zagađenje mogu da dovedu do njihovog stvaranja.

Nivo kiseonika u vodi opada usled zagrevanja okeana, ali đubriva i otpadne vode takođe utiču na njegovo smanjenje.

Naučnici Univerziteta Istočna Anglija i Univerziteta Sultan Kabus u Omanu osam meseci pretraživali su zaliv pomoću podvodnih robota, veličine čoveka, koji mogu da zarone do dubine od 1.000 metara.

Izvor:Blic.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1