Najzanimljiviji sajt Balkana


Međunarodni tim naučnika pronašao je dva fosila potpuno nepoznate vrste,koje liče na škampe.Starost ovih fosila procenjuje se na oko 425 miliona godina.!Ovo je veoma važno otkriće i jedno je...

od retkih fosilnih ostatak u kojima je meko tkivo sačuvano!Fosilini ostaci bića slična škampima duga su oko 10-ak milimetara..

ovi novi-stari fosili su potpuno novi za nauku,koji uključuju ostatke školjki, mesa, udova, očiju i probavnih sistema bića sličnog škampima, starosti, kako se pretpostavlja, oko 425 miliona godina, pronašli su zajedničkim snagama naučnici sa Univerziteta u Lesteru, Oksfordu, londonskog Imperijalnog koledža i Univerziteta „Jejl" u Konektikatu.

Dva "specijalna" fosila u odličnom su stanju zahvaljujući tome što su svojevremeno bila prekrivena vulkanskim pepelom. Pronađena su u stenama u Herfordširu,koje datiraju iz Silura,trećeg od šest geoloških perioda paleozoika, stare su 425 miliona godina,kada je južni deo Britanije bio pod morem i suptropskom klimom.

"Uzorci ostrakoda koje smo otkrili predstavljaju rod i vrste nove u nauci, nazvali smo ih Pauline avibella. Ovaj rod je dobio ime u čast drage osobe, a avibella znači lepa ptica, zbog toga što liči na krila ptice", rekao je profesor Dejvid Siveter, sa Univerziteta u Lesteru.

Ostrakode su najbrojniji fosili antropoda, koji se javljaju na čitavoj planeti u stenama, u poslednjih 490 miliona godina, a danas se nalaze u većini vodenih okruženja.Naučnici objašnjavaju da je otkriće značajno zbog toga što je jedno od malobrojnih u kojima su očuvana meka tkiva ovih bića.Fosil dužine jednog centimetra rekonstruisan je uz pomoć tehnike ljuštenja uzoraka sloj po sloj, i fotografisanja svake faze.

Na osnovu tog postupka istraživači su kompletirali tri-de verziju, koristeći postojeći kompjuterski softver.Rezultati otkrića su objavljeni u stručnom žurnalu Proceedings of The Royal Society.
izvor:rts.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala