Najzanimljiviji sajt Balkana

Toxeus magnus pauk koji prozvodi mleko
Naučnike je šokiralo otkriće da jedna vrsta paukova skakača mogu da proizvode za svoje mlade (paukove) mlečnu tečnost- mleko kako bi hranile svoje potomke a koje je hranjivije od kravljeg mleka!....


Mladunci paukova jedu razne vrste hrane, neki se hrane malim insektima, drugi polenom, a prethodno istraživanje je pokazalo da postoje pauci čiji mladunci ne jedu ništa dok ne odrastu dovoljno da bi lovili.

Toxeus magnus, vrsta pauka koja se može naći u jugoistočnoj Aziji. Bebe ovih paukova kada dosegnu polovinu velečine odrasle jedinke u prvih 20 dana, ali ni mladi, a ni majke ne izlaze iz gnezda kako bi sakupili hranu.

"Nismo mogli da shvatimo kako nastavljaju da rastu bez hrane, sve do jedne noći kada sam video bebu pauka kako se vezuje za stomak svoje majke", kaže Zanki Čen sa Kineske akademije nauka. "Imao sam ideju da majke ovih pauka skakača hrane svoje bebe sa nečim što one same proizvode".

Tako su Čen i njegove kolege postavili majku paukova skakača pod mikroskop i nežno stisnuli abdomen.

Pojavilo se nekoliko kapi kremaste, bele tečnosti, nešto što je veoma ličilo na ljudsko, ili mleko nekog drugog sisara. Analiza je pokazala da mlečna tečnost sadrži masti i oko četiri puta više proteina od kravljeg mleka.

Kada je tim istraživača fizički sprečio majke da izlučuju hranljivu tečnost, bebe pauka su umrle za 10 dana. To znači da je "mleko" neophodno za opstanak novorođenih paukaova.

Štaviše, ako mladi T. magnus počne da lovi nakon prvih 20 dana, on ne prestaje da uzima mlečnu tečnost od svoje majke sve dok ne napuni 40 dana starosti. Tokomo tog perioda, mladi se hrane mešavinom tečnosti i insekata.

Čen kaže da je nejasno kako paukovi proizvode ovu hranljivu tečnost. On sumnja da je nastala od neoplođenih jaja koje majka paukova reciklira. Već je poznato da neki beskičmenjaci hrane svoje mlade na takav način.

Izvor:Nacionalna Geografija.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala