Najzanimljiviji sajt BalkanaRiba Opah je potpuno toplokrvna riba
Ribe su uglavnom hladnokrvne ili ektodermne životinje Ali tim istraživača američke Nacionalne okeanske i atmosferske službe (NOAA) otkrio je potpuno toplokrvnu ribu.!...

A prema studiji predstavljenoj u četvrtak u časopisu "Science" ,reč je o mesečevoj ribi ili opah (Lampris guttatus) koja neprestanim pomeranjem peraja stvara toplotu koju zadržava u škrgama. Za razliku od drugih riba, telom mesečeve ribe, uključujući srce, kruži topla krv, što pospešuje njene opšte sposobnosti.

Do ovih rezultata naučnici su došli zahvaljujući uređajima za merenje temperature koje su u kalifornijskim vodama postavili na neke mesečeve ribe.

Riba Opah živi u Severnom Atlantiku, Severnom moru i u Sredozemnom moru, hraneći se ribama i lignjama. Tamno narandžaste je boje s belim tačkama i jarko crvenim perajima. Odrasle jedinke teže preko 70 kilograma i veličine su automobilske gume. 

Opah održava prosečnu temperaturu tela od 4 do 5 Celzijusovih stepeni, što povećava njenu efikaksnost u lovu u hladnim morskim dubinama. Jer, stvorenja koja žive na dubinama većim od 200 metara se sporo kreću, čuvajući energiju, dok je mesečeva riba brža, pa samim tim i opasnija grabljivica.


Na primer, tuna i neke vrste morskih pasa mogu ugrejati određene delove tela ( ali ne i celo telo) poput plivajućih mišića, mozga i očiju da uspešnije traže hranu u hladnim dubinama ali se moraju s vremena na vreme vratiti na površinu da bi zaštitili vitalne unutarnje organe od efekata hladnoće. 

"Potpuna toplokrvnost čini ovu ribu efikasnijim predatorom koji brže pliva i brže reaguje, i vidi mnogo bolje", objasnio je dr Nikolas Vegner, autor studije objavljene u časopisu "Science".
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1