Najzanimljiviji sajt Balkana
Najveće "vodeno telo" van planete Zemlje skoro 322 kilometra dugu rečnu dolinu na Saturnovom mesecu Titanu nedavno su otkrili naučnici.Ipre su se mogle videti male reke i "vodeni" putevi na Titanu, međutim ali....

ovako velika reka duga 322 kilometra, koja se proteže preko njegovog severa, prva je do sada otkrivena na Titanu

Naučnici su ovoj "vanzemaljskoj reci" na Titanu zbog svoje veličine dali ime "mini-Nil".Astronom Kristijan Hajgens, koji je otkrio Titan 1655. godine, još tada je predvideo postojanje ovog fenomena.

"S obzirom da Zemlja i Jupiter imaju svoju vodu i oblake, nema razloga zašto ih i druge planete ne bi imale"rekao je Hajgens.

Titanova "voda", naravno, nije H20, već je u pitanju tečni metan ili prirodni gas. Voda bi na Titanu bila zaleđena, jer se temperature na površini kreću oko -143 stepeni Celzijusovih.Naučnici kažu da izvor "vode" može da bude kiša, jer je mesečeva atmosfera vlažna i zabeleženi su periodični pljuskovi.

Ovo najnovije otkriće daje Titanu potencijal za ovozemaljski pejsaž."Sastojci koji su potrebni za dugu su sunčeva svetlost i kiša. Titan ima oboje"kaže atmosferski stručnjak Les Kauli.

Na Titanu možda ima i talasa, procenjuju stručnjaci, koji bi mogli da budu i sedam puta veći nego na Zemlji, ali i tri puta sporiji. Iako nema dokaza o životu na Titanu, naučnici ukazuju da nova otkrića jačaju tu mogućnost.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala