Najzanimljiviji sajt Balkana

krivi toranj u pizi
Naučnici su se dugo vremena pitali i bavili tematikom kako je to moguće, da se do sada krivi toranj nije srušio? Ali sada kako oni tvrde su našli odgovor i na to pitanje...

Krivi toranj i Pizi je nagnut pod uglom od 5,5 stepeni, zbog čega je vrh pomeren od temelja za više od pet metara,dok je težina tornja oko 14,453 tone!

Ova građevina je visoka 55 metara i opstaje vekovima preživela je je najmanje četiri jaka zemljotresa koja su pogodila ovaj region od 1280. godine pa sve današnjih dana

Tim naučnika, okupljen oko profesora Džordža Milonaiksa, sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Bristolu, neobičnu činjenicu pripisuje fenomenu dinamičke interakcije tla i konstrukcije.


"Paradoksalno je što tlu koje je prouzrokovalo nestabilnost i doveo kulu na ivicu propasti, pripadaju i zasluge za to što je ostala sačuvana, uprkos seizmičkim događajima" izjavio je profesor Milonakis.

Velika visina i čvrstina građevine, u kombinaciji s mekim tlom, uzrokuje promenu vibracionih karakteristika strukture tako da pomeranje tla izazvano zemljotresom ne utiče na nju, što je kluč opstanka krivog toranja u Pizi objašnjavaju naučnici.

Rezultati istraživanja će biti i zvanično objavljeni sledećeg meseca, na 16. Evropskoj konferenciji seizmološkog inženjerstva u Solunu.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala