Najzanimljiviji sajt Balkana


mesto virusa
Francuski i ruski naučnici su uspeli da ožive 30.000 godina star virus koji je pronađen nađen u ledu u Sibiru.Ovaj virus naučnici su pronašli  na dubini od 30 metara.....


Virus su nazvali "Pithovirus sibericum" Takođe francuski i ruski istraživači kažu da nešto slično nikada ranije nisu videli i upozoravaju da bi slični virusi mogli da budu otkriju usled globalnog zagrevanja.


Otkriće ukazuje da su virusi daleko raznovrsniji nego što se ranije verovalo i da se to može odraziti i na zdravlje ljudi.

Virus Pithovirus sibericum pronađen je na dubini od 30 metara u uzorku zamrznutog zemljišta u blizini Istočnog sibirskog mora, gde je prosečna godišnja temperatura minus 13,4 stepena Celzijusa.
virus Pithovirus sibericum
Tim je odmrzao virus i posmatrao kako se reprodukuje i inficira jednostavan jednoćelijski organizam – amebu.Analiza uzorka zemljišta pokazala je da je staro više od 30.000 godina, odnosno da potiče iz vremena kada su mamuti i neandertalci hodali Zemljom.

Otkriće je objavljeno u američkom žurnalu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).Ovaj virus je u odnosu na druge viruse - džin. Ima 500 gena, dok primera radi, virus gripa ima svega osam.

Virus je dobio naziv prema starogrčkoj reči „pitos“, što znači tegla, budući da ima oblik amfore.Toliko je veliki (1,5 milioniti deo metra), da je vidljiv kroz optički mikroskop.

Za razliku od virusa gripa, ovaj ne predstavlja pretnju ljudima i životinjama, ali proždire mikroorganizme poput ameba.Rad pokazuje da virusi mogu da prežive veoma dugo u ledu, piše Francuski nacionalni centar za naučna istraživanja u svom saopštenju.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1