Najzanimljiviji sajt Balkana

svetlost
Naučnici sa  Imperijalnog koledža u Londonu otkrili su tehniku uz pomoću koje su uspeli  da svetlost pretvore u materiju.Sa ovojm tehnikom su uspeli približititi  zadatak koji je pre 80 godina postavljen na papiru korak bliže stvarnosti.....


Ovu orginalnu teoriju su osmislili Gregori Brajt i Džon Arčibald Viler davne  1934. godine, gde su rekli da je teoretski moguće pretvoriti svetlost u materiju sudaranjem dva fotona izuzetno jake energije – čestice svetlosti bez mase, kako bismo ih transformisali u elektron i pozitron – čestice sa masom.

Iako se smatralo da je ovu teoriju nemoguće fizički dokazati, nova studija objavljena u žurnalu "Nature Photonics" po prvi put pokazuje kako bi njihova teorija mogla da bude dokazana u praksi.

"Ono što nas je najviše iznenadilo bilo je otkriće načina da stvorimo materiju, direktno od svetlosti uz pomoć tehnologije koju danas imamo u Velikoj Britaniji. S obzirom da smo mi teoretičari, trenutno pričamo sa drugima koji nape ideje mogu da iskoriste i započnu ovaj ključni eksperiment", izjavio je Stiv Rouz sa Imperijalnog koledža.


Sudeći po naučnicima, novi eksperiment bi ponovio proces koji se desio u prvih 100 sekundi stvaranja univerzuma i može se videti u gama eksplozijama, najvećim eksplozijama u univerzumu koje i dalje predstavljaju jednu od velikih misterija fizike.

Eksperiment u kolajderu koji predlažu naučnici uključuje dva ključna koraka. Prvi, naučnici bi trebalo da koriste izuzetno moćan laser kako bi ubrzali elektrone do brzine nešto manje od brzine svetlosti.

Oni bi onda ispalili te elektrone u zlatnu ploču kako bi stvorili zrak protona, koji bi imali milijardu puta više energije od vidljivog svetla, gađajući komoru za ozračivanje. Dok bi elektroni stigli do zlata, oni bi bili odvojeni od fotona uz pomoć magnetnog polja.

Dodaj komentar


Komentari  
Aleksandar
# Aleksandar 23-05-2014 11:30
Dva fotona, ne dva protona!
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Zanimljivosti dana
# Zanimljivosti dana 23-05-2014 12:59
Ispravićemo ;)
Odgovori | Odgovori uz citat | Citat
Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala