Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija :crvena krvna zrnca
Naučnici veruju da su pronašli način da krvnu grupu "A" promene u univerzalnu grupu tip nulta "0", koja veaoma je često potreban u hitnim transfuzijama kod pacijenta....

Radeći na laboratorijskim testiranjima koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su efikasno transformisali grupu "A" u krvnu grupu "nulta".

Naučnici sa Univerziteta Britanska Kolumbija najavljuju da bi klinička istraživanja mogla započeti uskoro.

Oni su objasnili da su pomoću enzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene sa površine eritrocita, crvenih krvnih ćelija, prisutnih kod krvne grupe "A", ali ne i kod krvne grupe "nulta".

Njihovo uklanjanje je veoma važno, jer antigeni mogu da uzrokuju kobnu imunu reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu.


To znači da će imuni sistem primaoca krvi "pomisliti" da davalac sa krvnom grupom "A" zapravo ima krvnu grupu "nulta" i neće je napasti izjavili su načunici sa Univerziteta Britanska Kolumbija.

Jedan od njih, Stiven Viders, koji je rezultate istraživanja izneo na kongresu Američkog udruženja hemičara i biohemičara u Bostonu, objasnio je da se pokazalo da su enzimi crevnih bakterija najefikasniji u ovom procesu.

"Optimističan sam jer imamo vrlo zanimljivog 'kandidata' kojim se donirana krv može pretvoriti u tip 0. Naravno, pred nama je još puno kliničkih istraživanja koje moramo da obavimo da bismo bili sigurni da neće biti nikakvih štetnih posledica, ali zasad sve izgleda obećavajuće", kazao je Viders.

U vanrednim i hitnim situacijama često se dešava da zbog pacijenta kome je hitno potrebna krv transfuzione službe moraju imati dovoljnu količinu "nulte"

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala