Najzanimljiviji sajt Balkanateleportacija zemlja nauka
Izgleda se polako ostvaruje tehnologija iz serijala kultne serije "Star Trek" tj teleportacija.Prvi put u istoriji čovečanstva naučnici su teleportovali jedan objekat u Zemljinu orbitu!...

Kineski naučnici uspešno su teleportovali foton sa Zemlje na satelit u orbiti na visini većoj od 500 kilometara.!

Satelit "Misijus" je visoko osetljivi foto prijemnik sposoban da detektuje kvantna stanja pojedinačnih fotona ispaljenih sa tla.

"Micius" satelit  je lansiran kako bi naučnici mogli da testiraju razne tehnološke gradivne materije za kvantna dostignuća, uključujući mrežu, kriptografiju i – teleportaciju.

Ova mini teleportacija takođe je prvi rezultat ovih eksperimenata. Ne samo što su prvi put teleportovali objekat sa tla u orbitu, naučnici su stvorili i prvu kvantnu mrežu satelit-tlo, i oborili rekord za najveću razdaljinu na kojoj je izmereno umrežavanje.

"Teleportacija na velike daljine prepoznata je kao osnovni element u protokolima poput kvantnih mreža na velikoj skali i distribuirano kvantno računanje. Prethodni eksperimenti sa teleportacijom između udaljenih lokacija bili su ograničeni na distance od 100 kilometara, usled gubitka fotona u optičkim vlaknima ili Zemljinoj optičkoj komunikaciji u slobodnom prostoru " saopštio je tim naučnika za “MIT tehnology review ".

Podsećamo vas da su naučnici ne tako daleko, početkom devedesetih, samo nagađali da je teleportacija uz pomoć kvantne fizike moguća.

Od tada je ovaj proces postao standardna operacija u kvantnim optičkim laboratorijama širom sveta. Prošle 2016. godine dva odvojena tima oizvršili su prvu u svetu kvantnu teleportaciju van laboratorije.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala