Najzanimljiviji sajt Balkanabaterija koja se puni urinom bliska budućnost

Baterija koja za svoje punjenje koristi urin uskoro bi mogla da postane glavni ekološki izvor energije. Mikrobiološka gorivna ćelija bi bila veoma jeftina za proizvodnju... i cena bi iznosila oko 1 funte, što bi u mnogome pomoglo potrošnji energije u siromašnim područjima.

Tehnologija funkcioniše tako što korišćenjem mikrobiološke gorivne ćelije, mikroorganizmi urina razbijaju na čestice i kreiraju elektricitet. Ovo je najjednostavnije objašnjenje ovog kompleksnog procesa.

Dr. Tim Mays sa Univerziteta u Batu u Engleskoj, kao i naučnici sa londonskog Univerziteta Kraljica Meri i Centra za bioenergiju iz Bristola složili su se da je ideja baterije koja se puni urinom sjajna.

Baterija na urin rešila brojne probleme snabdevanja energijom na mestima gde ona nije lako dostupna i nema je u većim količinama

Dr Mirella Di Lorenzo predavač hemijskog inženjerstva na Univerzitetu u Batu je dodala: "Ako bi smo mogli iskoristiti potencijalnu moć ljudskog otpada, onda bi mogli napraviti revolucionirati način kako da se električna energija generiše

Ova baterija bi mogla da bude odgovor na trostruki izazov koji se sastoji u pronalaženju načina za sigurno, jeftino i ekološko snabdevanje energijom.

Naučnici se nadaju da će upotreba ovog vida energije poboljšati i unaprediti savremeni način života.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala