Najzanimljiviji sajt Balkana
Istraživači sa Harvarda i Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT) uspeli su da razvijunovu tehnologiju uz pomoć koje, teoretski, može da se napravi pravi “svetlosni mač”!Kao onaj mač iz naučno-fantastičnog filma “Ratovi zvezda”......

Još jedna možemo reći zanimljivost je i ta da je jedan od vođa istraživanja je naš srpski naučnik profesor Vladan Vuletić,koji je  poznat po naporima na razvoju kvantnih računara.

Do sada su naučnici smatrali da fotoni, koji se zbog svojih osobina smatraju delom česticama a delom talasima, nisu u međusobnoj interakciji, već da prolaze jedan kroz drugog, te da su stoga ništa više do dva zraka svetlosti.
 Međutim, naučnici Centra za ultrahladne atome Harvard-MIT su obložili fotone u tvrde molekule koji se mogu sudariti jedan s drugim.

"Kad su ti fotoni u interakciji jedan sa drugim, oni se guraju i odbijaju. Fizika onog šta se dešava u tim molekulima je slična onome što viđamo u filmovima" rekao je profesor fizike Mihael Lukih za “Gazet”, koji je sa kolegom Vuletićem vodio istraživanje.

Vladan Vuletić sa MIT-a, takođe profesor fizike, izjavio je u intervjuu za WBZ-TV da su naučnici ostvarili svoj san.

"Dugo smo sanjali da imamo fotone svetlosnih zraka u međusobnoj interakciji. Mi koristimo laserske zrake i obasjamo ih sa šest strana i onda ti laserski zraci u stvari hlade atome. Možda je karakteristika “svetlosnog mača” da imate dva svetlosna zraka koji ne prolaze jedan kroz drugi, kako bi očekivali, već da se međusobno odbiju" objasnio je naš srpski naučnik Vuletić.

On je, međutim, dodao da ne treba očekivati da će se rezultati nove tehnologije uskoro pojaviti u stvarnom životu. Naučnici koji su došli do ovog otkrića će verovatno voditi istraživače u stvaranju željenog koncepta kvantnih računara.

"Za šta će to biti korisno, još ne znamo, ali ovo je novo stanje stvari, pa se nadamo da će se pojaviti nove aplikacije, kako nastavljamo sa istraživanjima osobina ovih “fotonskih molekula”" istakao je Lukin.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala