Najzanimljiviji sajt Balkana

 

Životinje sveta

Naučnici s Masačusetskog tehnološkog instituta pronašli su odgovor na pitanje za kojim su dugo tragali. Koja je bila prva životinja na našoj planeti Zemlji?...

Život na planeti Zemlji je verovatno stvoren je pre više milijardi godina,višećelijski organizmi pojavili su se u poslednjih 700 miliona godina. Fosili bića koji su živeli na Zemlji pre kambrijske eksplozije su veoma oskudni, pa je teško utvrditi koje stvorenje se može smatrati prvom životinjom na svetu.

Međutim, novi genetski i paleontološki nalazi koje su pronašli istraživači Masačusetskog tehnološkog instituta mogu konačno ponuditi odgovor.

Istraživanja su pokazala da je najverovatnija prva životinja na svetu obični morski sunđer. Tragovi pomoću kojih se došlo do ovog nalaza ne potiču od fosila, već iz tragova pojedinih molekula koje se nalaze u drevnim stenama, tj. molekularnim fosilima.

morski sunđer je prva životinja na našoj planeti Zemlji
U suštini, kada životinja ugine i i počne da se raspada, ona ostavlja dokaze o svom postojanju u vidu biomarkera i hemikalija, čak i kad se ne postane fosil.


1994. godine, tj.tokom istraživanja pronađena je u velikim količinama hemikalija s holestanom u kambrijskim i malo starijim stenama. Ova supstanca je lipidni molekul ili sterol, tj. modifikovana verzija holesterola, a poznato je da tu supstancu proizvode sunđeri i nekoliko drugih oganizama koji su živi i danas.

2009. godine drugi tim istraživača je potvrdio prisustvo holestana u stenama iz Omana starim oko 640 miliona godina. Uzorci uzeti s ovih prastarih stena veoma dobro predstavljaju način na koji su se prve životinje razvijale.

Kako bi došli do odgovora na pitanje koja vrsta životinje bi mogla da proizvodi ovaj izotop holestana, istraživači su počeli da se bave genetskim analizama. Ispostavilo se da se gen koji su identifikovali nalazi u pravom obliku sunđera i u nekim vrstama algi.

Istraživači su onda pokušali da utvrde kod kog od ova dva organizma se gen prvi put pojavio i rezultati su pokazali da se definitivno razvio kod morskog sunđera. Čak su genetskom analizom otkrili da se gen kod sunđera pojavio pre 640 miliona godina.

izvor:nationalgeographic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala