Najzanimljiviji sajt Balkana

cvrotocina
Istraživači u Španiji, iz odeljenja za fiziku na Autonomnom univerzitetu u Barseloni su 2015. godine zapravo napravili magnetnu “crvotočinu” u laboratoriji koja je sprovodila magnetno polje kroz svemir.!...

“Koristeći matematičke materijale i metapovršine, naša “crvotočina” prenosi magnetno polje sa jedne tačke u svemiru na drugu, kroz put koji se magnetski ne može otkriti.

Ako ne znate, teoretski "crvotočine" su kosmički objekti koji mogu da povežu dve udaljene oblasti univerzuma (svemira) to jeste, "prečice" kroz svemir kako bi se ogromnim udaljenostima putovalo kraće.

Crvotočine su predviđene opštom teorijom relativiteta matematički su predviđene, iako nisu dokazane, a nova studija pokazuje kako su naučnici uzeli te teoretske anomalije – za koje mnogi fizičari veruju da su stvarne – i stvorili jednu za sebe.

Eksperimentalno pokazujemo da se magneetno polje iz jednog izvora na jednom kraju crvotočine pojavljuje na drugom kao izolovano magnetno monopolarno polje, stvarajući iluziju magnetnog polja koje se širi kroz tunel izvan 3D prostora."

Da razjasnimo, proizvedena crvotočina ne može da transportuje materiju, ona može da transportuje magnetno polje od fizičkog objekta tako što ono nestane na jednom mestu, a zatim se ponovo pojavi na drugom, što je još uvek veoma značajno u svetu nauke

Crvotočina je nevidljiva za ljudsko oko, ali to je sfera sastavljena od spoljne feromagnetne površine, unutrašnjeg superprovodnog sloja, a zatim i feromagnetne ploče umotane cilinadar. Evo slike kako bi to nama izgledalo.

Pre ovog ostvarenja, istraživači su mogli da naprave tunel za transport magnetnih polja. Ono što ovo otkriće čini toliko interesantnijim jeste činjenica da su ponovo, zbog materijala koji su korišćeni za izgradnju crvotočine, oni uspeli da magnetno polje održe potpuno nevidljivim.
"Ovaj rezultat je sam po sebi vrlo čudan, jer magnetni monopoli ne postoje u prirodi. Opšti efekat je to da izgleda da magnetno polje putuje od jedne tačke do druge kroz dimenziju koja se nalazi izvan konvencionalne tri dimenzije."

Alvar Sančez, vodeći istraživač, rekao je da je magnetna crvotočina analogija većih, teoretski gravitacionih koje se najčešće koriste u naučnoj fantastici. Uprkos tome, prema današnoj nauci, ne postoji način da se sazna da li slične magnetne crvotočine postoje u svemiru.


Rad koji je nedavno objavljen u "Analima fizike" nudi matematički dokaz da je velika crna rupa u našoj galaksiji zapravo crvotočina. Ako je to tačno, trebalo bi da ljudi mogu da je usmeravaju.

"Naš rezultat je veoma važan jer potvrđuje mogućnost postojanja crvotočina u većini spiralnih galaksija."

Koji je značaj ovoga? Pa, ako uređaj može da premesti magnetno polje sa jednog mesta na drugo, to može imati niz medicinskih aplikacija. Na primer, bilo bi moguće snimiti telo sa snažnim magnetom postavljenim daleko, oslobađajući ljude potrebe da izdrže malo, usko okruženje MRI mašine, a da ne pominjemo zračenje koje ide sa tim.

Uvek je zabavano razmišljati o crvotočinama, sve što je dominantno u domenu naučne fantastika a što ima praktične šasne da zapravo bude stvarno je uzbudljivo.

Potraga za vanzemaljskim životom je sada na svom vrhuncu, i Zemlja nikada ranije nije videla toliki interes za vanzemaljski život, zbog čega je ova oblast teoretske fizika toliko dobro poznata široj javnosti.

Izvor:Webtribune.rs
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala