Najzanimljiviji sajt Balkanavestacka koza roboti

Naučnici univerziteta Brije u Briselu stvorili su veštačku kožu! Ovu veštačku kožu naučnici su prvo dali robotima to jeste, mogućnost....

samozaceljivanja koja im omogućuje da se brzo "oporave" čak i ako ih ubodu ili poseku nožem!

Ovako nešto pomalo nas podseća ulogu Arnolda Švarcenegera u franšizi Terminator filmovima, ali srećom za čovečanstvo, ovi roboti teško da će se tako skoro pobuniti protiv čovečanstva.

Za sada uglavnom skupljaju voće, povrće i druge mekane predmete s fabričkog poda. A mogli bi imati i važnju ulogu u nekoj daljoj ili bližoj budućnosti na primer u poboljšavanju ljudske prostetike.

Kako bi proizveli robote koji imaju "kožu" i "meso", naučnici su koristili polimere koji se poput želea stapaju zajedno kada ih se zagreva ili hladi.

"Rezultati ovog istraživanja otvaraju obećavajuće perspektive”, rekao je profesor Bram Vanderbrot iz BruBotika i Flanders Mejka, koji je pronašao način da ruke robota budu istovremeno meke, kako bi mogle da kupe osetljive predmete, ali i sposobne da izdrže kontakt sa oštrim predmetima.

"Roboti će ne samo biti lakši i sigurniji, već će isto tako biti u stanju da rade duže bez da ih se konstantno treba popravljati."

Pravi roboti ubice možda deluju kao daleka budućnost naspram ovih, ali uvek postoji opasnost da u budućnosti jedna ili više država odluči da napravi vojsku mašina.

"Pitanje nije samo kada će se to dogoditi, već mi još uvek ne znamo hoće li to ići u korist odbrambenim ili napadačkim operacijama, i kakvi će sve biti učinci", rekao je Piter Singer, strateg za "New American Foundation"

Slično misli i Džejson Hili, viši istraživač sajber-sukoba sa univerziteta Kolumbija. On je izjavio kongresnom Komitetu za vojnu službu kako će se razvoj borbenih odreda kiborga dogoditi sledeće decenija.

Pogledajte video:

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala