Najzanimljiviji sajt Balkanamleko od bubašvabe

Nemamo nameru da nikome zgadimo mleko sa ovom pričom ali ova tvrdnja naučnika je stvarno bizarna.Pomisao na odvratne bubašvabe je dovoljan da vam obrok presedne ipak....naučnici tvrde da supstanca bubašvabe tj mleko Diploptera punctata mogla da bude "suplement budućnosti", pošto u sebi sadrži visok stepen proteina, masti i ugljenih hidrata.

Inače Diploptera punctata bubašvaba je jedina vrsta bubašvabe koja rađa svoje mladunce žive (ne leže jaja, što je veoma retko u svetu

Pošto rađaju svoje mladunce, oni proizvode određenu suspstancu sa kojom mogu da ih hrane, baš kao sisari. Zato proizvode kristale mlečnih proteina, za koje su naučnici utvrdili da sadrže visoke količine proteina, čak tri puta više nego u mleku.

Međunarodni tim naučnika je razvio manje zahtevan i potencijalno jefiniji način da se koristi "bubašvabino mleko", a da niko ne bude povređen. U novoj studiji koja je objavljena u julskom izdanju časopisa Međunarodne unije kristalografa, naučnici su predstavili način da se kristali mlečnog proteina proizvode u laboratorijskim uslovima

Oni su izdvojili gene koji su odgovorni za proizvodnju tih kristala, i istu proceduru koja se dešava u stomaku bubašvabe oni mogu da ponove u laboratoriji. To bi značilo da bi ovaj suplement mogao da se proizvodi u velikim količinama i potencijalno da postane suplement budućnosti.

"Kristali su kao kompletna hrana. Imaju proteine, masti, šećere" kaže Sančari Benerdži, jedna od naučnica koja je radila na ovoj projektu.

Još ranije su naučnici upozorili da bi insekti mogli da igraju veliku ulogu u našoj ishrani u budućnosti.. Zato ako vam je potrebna visoko kalorična zdrava hrana ovo je pravi izbor", izjavio je Sančari Banerdži, jedan od autora studije.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala