Najzanimljiviji sajt BalkanaKako tvrdi tim biologa naučnika, japanska leteća lignja ili pacifička leteća lignja zaista može da leti.Rađena naučna istraživanja morskih biologa sa Univerziteta Hokaido, ona to postiže.....

tako što ispušta mlaz vode pod visokim pritiskom,koji joj služi kao pogon,da potom raširila peraja kao što to čine ptive pri poletanju da bi mogla lebdeti iznad vode.

Biolozi naučnici su došli i još jednog da zanimljivog podatka.A taj podatak je da japanska leteća lignja krećetajući to jeste, leteći se kroz  vazduh, može da dostigne brzinu od 11 metara u sekundi.Slikovito rečeno ova riba je brža i od Juseina Bolta, koji je na Olimpijadi u Londonu 2012. ostvario prosečnu brzinu od 10,3 metara u sekundi.

"Uvek je bilo ljudi koji su tvrdili da su videli lignje kako lete,a sada smo objasnili kako one to zapravo rade", kazao je u izjavi biolog Đun Jamamoto. “Dokazali smo da je to zaista istina."

U julu 2011, naučnici biolozi su pratili oko 100 pacifičkih lignji u severozapadnom delu Pacifika, i videli su ih kako skaču u vazduh.One mogu da se zadrže u vazduhu oko tri sekunde i dostignu visinu od oko 30 metara,tada i postaju lak plen morskih ptica i drugih  morskih predatora.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1