Najzanimljiviji sajt Balkana
curiosity rover
Kako tvrde naučnici u novom istraživanju koje prenosi “Space" tečna n.voda kreće se odmah ispod površine crvene planete - Mars tokom hladnih zimskih noći !...

Svemirski roveer Rover Curiosity otkrio je na Marsu dokaz da kad temperatura padne u hladnim zimskim noćima, sićušni tragovi vode iz atmosfere mogu da se pretvore u mraz, koji se potom upija u gornje slojeve površine i vlaži tlo crvene planete. 

Tečna voda ponovo isparava u atmosferu ujutro, kad temperatura ponovo počinje da raste. Pretvaranje vode iz čvrstog u tekuće stanje zahteva prisustvo posebne vrsti soli za koju naučnici kažu da može da otopi mraz, čak i pri veoma niskim temperaturama. 

Međutim, neki istraživači kažu da male količine tečne, slane vode u tlu ne mogu biti dovoljne da podrže mikrobiološki život. Ekstremne temperature čine ekstremnom i okolinu.


Iako je Mars nekada imao reke i jezera, te i dalje poseduje led na svojim polovima, danas je sva tečna voda na površini ili isparila ili se zamrzla usled ekstremnih temperatura, podseća “Spejs”.

Novi rezultati ukazuju, međutim, da se ispod suve površine odigrava mnogo više toga nego što se misli.

Kopajući po tlu Marsa, “Kjuriositi” je otkrio hemijsko jedinjenje kalcijum perhlorat, vrstu soli. Naučnici kažu da perhlorat apsorbuje mraz sa površine tla, otapa ga i stvara tanak sloj slane vode. Tečna voda potom potone dublje u tlo, mešajući se sa drugim solima. Dodatak tečne vode ovim solima omogućava da se kreću kroz tlo.

“Curiosity" nije otkrio direktan dokaz ovih slojeva slane vode, ističe u online izdanju “Space-a”.

Rover je do sada pronašao četiri tragova postojanja reka koje su uticale u jezero na mestu gde je danas krater Gejl. Iza tih reka ostale su naslage u kojima je, između ostalog, bilo perhlorata i drugih soli.

Krater Gejl je blizu ekvatora, najtoplijeg i najsuvljeg regiona na Marsu, pa naučnici smatraju da su slojevi slane vode obilniji u regionima planete gde su temperature niže a vlažnost viša.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala