Najzanimljiviji sajt Balkana
Kako tvrde britanski naučnici u jednoj studiji koju je objavio časopis "Science Express",pčele i cveće komuniciraju zahvaljujući elektricitetu?!Kako navode britanskin naučnici ....

u ovoj studiji cveće emituje slabo električno polje koje insektima zaprašivačima signalizira prisustvo nektara.....

 "Kada se pčela približi cvetu,vidljiva su zrnca polena koja skaču na nju pre nego što se spusti na biljku.To je začuđujuće", kaže vođa tima ovog istraživačkog poduhvata Danijel Robert sa univerziteta u Bristolu.

Danijel  objašnjava da je taj fenomen rezultat razlike u električnom naboju biljke i insekta....
Pčela ima pozitivni naboj,dok cvet emituje slabo električno polje negativnog naboja koje deluje kao signal koji šalje pčeli.Kada cvetu pčela dodje u posetu,on automatski gubi dobar deo svog električnog naboja.Ukoliko je cvet naelektrisan,to znači da sadrži nektar.

U suprotnom,pčela dobija informaciju da je dragocena slatka tečnost potrošena i da treba da potraži drugi cvet.
 
"Cvet ne može da slaže insekte.U njegovom je interesu da ih ne laže.To je naša hipoteza",navode britanski istraživači,dodajući da se još uvek ne zna kako insekt prima signal i da će to pitanje biti tema njihovog narednog istraživanja.

Da bi došli do ovog zaključka,istraživači Škole biologije Univerziteta u Bristolu posmatrali su više od 200 pčela tokom sakupljanja polena iz petunija.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala