Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: čovek mozak
Mnogi naučnici širom sveta decenijama pokušavaju da nađu odgovor na pitanje "da li postoji život posle smrti"?! Pre par godina-decenija pojavili su se neki od njih tvrde da svest ne umire, već samo telo....

, jer kvantna mehanika omogućava svesti da nastavi da živi i posle fizičke smrti.

Iako nisu sigurni šta je svest, od 1996. godine, dr Stjuart Hamerof, američki fizičar i profesor emeritus na Odeljenju za anesteziologiju i psihologiju, i ser Rodžer Penrouz, matematički fizičar na Univerzitetu Oksford,su radili na Kvantnoj teoriji svesti u kojoj tvrde da se duša održava u mikrotubulama moždanih ćelija.

Prema rečima dvojice vodećih naučnika, ljudski mozak je u stvari "biološki kompjuter" a "svest ljudi" je program koji pokreće kvantni računar koji se nalazi u mozgu i koji nastavlja da postoji čak i kada mi "umremo."

Taj proces nazivaju "orkestriranom objektivnom redukcijom" i tvrde da on dokazuje da su mikrotubule - sastavni ceo ljudskih ćelija koji sadrži belančevine - nosioci kvantne informacije, tj. informacije koja se čuva na subatomskom nivou.


"Zamislite da srce prestane da kuca i krv prestane da struji. Mikrotubule gube kvantni status, ali kvantna informacija unutar mikrotubula nije uništena, ona ne može da se uništi, već se samo raspoređuje u svemiru" kaže dr Hamerof.

"Ukoliko reanimiraju pacijenta, kvantna informacija može da se vrati u mikrotubule i tada pacijent kaže da je imao iskustvo bliske smrti.

Ukoliko oživljavanje ne uspe i pacijent umre, kvantna informacija može da postoji izvan tela, možda beskonačno, kao duša, objašnjava dalje naučnik.

Dr Hand-Peter Dur, bivši direktor Instituta za fiziku "Maks Plank" u Minhenu, svojevremeno je izjavio:

"Ono što smatramo da je ovde i sada, ovaj svet, to je zapravo samo materijalni nivo koji nam je razumljiv.Sve izvan toga je beskonačna stvarnost. Telo umire, ali duhovni kvantni nivo opstaje. Na taj način, ja sam besmrtan."

Prema ovoj teoriji, ljudske duše su više od samo “interakcije“ neurona u našem mozgu i možda su prisutne od početka vremena.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala