Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: posle smrti
Šianrui Čeng i Džejms Ferel sistemski biolozi otkrili su brzinu kojom umire jedna ćelija odnosno uspeli su da "izmere brzinu smrti"! .... Ovo otkriće, koje može pokazati... i kako ćelije odumiru, koristiće pri daljem razvoju medicine.

Naučnici će moći da "ohrabre" ćelije raka da se ubiju ili spreče odumiranje ćelija kod pacijenata sa Alchajmerom.

"Uspeli smo da gledamo smrt kako putuje po prvi put. Kreće se brzinom od 0,03 milimetra u minuti. Makar se tom brzinom kreće smrt u ćeliji" objavili su naučnici sa Univerziteta Stanford.

Proučavajući jajne stanice kod žaba Čeng i Ferel su izmerili brzinu apoptoze ili "programirane smrti ćelije".

U pitanju je mehanizam kojim ćelija aktivno pokreće vlastitu smrt kao sastavni deo fizioloških procesa ili kao odgovor na određena patološka stanja. Do apoptoze dovode brojni spoljni i unutrašnji faktori


Nekada ćelija sama oseti da je vreme da odustane, a ponekad je na samouništenje podstaknu talasi hemijske aktivnosti. Naučnici su zapravo izmerili brzinu tih talasa.

Apoptoza, odnosno programirana smrt ćelije, zapravo je mehanizam zaštite višećelijskog organizma od delovanja štetnih uticaja iz okoline. U ljudskom telu se dešava svakodnevno i pomažu mu tokom života. Razdvajanje prstiju na rukama i nogama, recimo, posledica je apoptoze ćelija.

Čovek u proseku izgubi preko 50 milijardi ćelija dnevno, a neispravni apoptozni procesi dovode do razvoja brojnih bolesti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala