Najzanimljiviji sajt Balkana
Naučnici odnosno nova tehnologija koja dolazi iz SAD su uspeli da održe hleb u svežem stanju čak 60 dana! Kompanija MicroZap iz Teksasa objavila je da raspolaže tehnologijom kojom može da napravi hleb koji ne buđa 60 dana.!....


Ova nova tehnologija koja dolazi iz SAD-a kako kažu stručnjaci znatno pomogla zemljama u razvoju,koje imaju slabije propise o bezbednosti namirnica.Svi znamo da se na helbu zna pojaviti buđ.Buđ je gljivica koja se razvija, jer hleb na primer u plastičnoj ambalaži u sebi još ima vode.Kada ta voda počne da isparava unutar ambalaže, površina hleba postaje vlažna i pretvara se u savršenu podlogu za stvaranje buđi.

Novi proces bi mogao da izbaci iz upotrebe konzervanse i razne sastojke, smanji količinu otpada i produži rok trajanja hlebu.Istraživači sa Univerziteta u Teksasu veruju da se upotreba te tehnologije može primeniti u zemljama u razvoju, koje imaju slabije propise o bezbednosti namirnica i u kojima kvarljivost predstavlja problem.Don Stal dirketor Microzap-a je izjavio medijima da degustatori nisu osetili razliku u ukusu između tretiranog i netretiranog hleba, kao i da tretirani hleb posle 60 dana izgleda gotovo isto kao i tek ispečena vekna.

„Kompanija 'Majkrozap' je sada završila nacrt kućnog aparata,za koji se ocenjuje da bi bio oko 100 dolara skuplji od obične mikrotalasne pećnice", rekao je Stal.Mikrotalasi upotrebljeni u laboratoriji univerziteta iste su frekvencije kao u komercijalnim jedinicama, ali se emituju u homogenom nizu, zbog čega se cela površina greje jednako.

Prvobitna namena te tehnologije bila je da se ubiju bakterije kao što je MRSA (bakterija iz grupe stafilokoka), koja izaziva zaraznu infekciju otpornu na mnoge antibiotike i salmonela.Istraživači su međutim otkrili da talasi ubijaju i spore buđi u hlebu i sterilizuju svežu i prerađenu hranu bez oštećenja.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala