Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija:Koralni greben
Australijski naučnici sa Univerziteta Južni krst, uspeli su da odneguju koral australijskog Velikog koralnog grebena i da ga prenesu na drugo mesto ovog bisera svetske baštine....

Što naučnicima i biolozima koji proučavaju okeane i koralne grebene vraća nadu da će moći da obnove ekosistem koji je širom sveta pretrpeo oštećenja zbog globalnog zagrevanja.

Australijski istraživači sakupili su krajem 2016. godine veliku količinu jajašaca i semena korala na ostrvu Heron, kod istočne obale Australije.

Kako su objavili nedavno, u svojoj studiji oni su proizveli su velike količine larvi koje su zatim preneli na oštećena mesta Velikog grebena kojem prete klimatske promene.

Nakon osam meseci, naučnici su otkrili da je mladi koral preživeo i narastao.!
Koral Platygyra koji je uspešno presađen


Postupak se razlikuje od takozvane "vrtne proizvodnje korala" koji se sastoji u otkidanju grančica zdravog korala i u njegovog presađivanja na grebene, u nadi da će se primiti, ističe Harison i dodaje da očekuje da će se postupak koristiti u širim razmerima.

Veliki koralni greben koji je od 1981. godine na listi Uneskove svetske baštine, proteže se na 345.000 kvadratnih kilometara duž australijske obale i najveća je zajednica korala na svetu sa 3.000 „sistema“ i sa stotinama tropskih ostrva.

Prošle godine ubrzana je njegova razgradnja zbog rasta temperature mora.

Početna istraživanja iz vazduha i iz mora pokazala su da je 2016. godine razgrađeno 22 odsto korala u plićem moru, a perspektiva je prilično sumorna s obzirom na drugu uzastopnu godinu 'izbeljivanja'.

To 'izbjeljivanje' nastupa kada korali zbog neuobičajenih uslova, poput viših temperatura mora, počnu izbacivati sićušne fotosintetske alge, pa gube boju. Novija istraživanja pokazala su da se taj proces sada odvija i na većim dubinama, nedostupnim roniocima.

Svetski lideri dogovorili su se 2015. godine u Parizu da će smanjenom upotrebom fosilnih goriva ograničiti prosečan rast temperature od dva stepena Celzijusova iznad nivoa iz predindustrijskog doba.

Ali udarac sporazumu naneo je predsednik Donald Tramp najavom povlačenja Sjedinjenih Američkih Država, a veći zagađivač na svetskom nivou samo je Kina.

Izvor:RTS.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala