Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: sećanja uspomene foto
Svima nama su uspomene - sećanje su  dragocen deo života. Naučnici odnosno naučna istraživanja su pokazala da su mnogima od nas prva sećanja zapravo lažna .!...

Bazirano na ranijim istraživanjima po kojima se najranija sećanja formiraju oko treće godine života, britanski naučnici su u opsežnoj studiji pronašli mnogo ljudi koji tvrde da imaju sećanja koja sežu i pre toga razdoblja.

Od 6.641 ispitanika, njih 38,6 odsto kazalo je da imaju sećanja iz vremena kada su bili dvogodišnjaci, a čak 13,5 odsto tvrdi da se sećaju događaja iz vremena kad su bili jednogodišnjaci.

Naučnici kažu da to nisu stvarna sećanja, nego slike stvorene iz fragmenata ranijih iskustava pomešanih s činjenicama o sopstvenom detinjstvu koja smo čuli od drugih.

"Ono što osoba ima na umu kada govori o ranim fiktivnim sećanjima zapravo su epizode mentalih prikaza nalik sećanjima", kaže vodeća autorka studije Šazija Ahtar sa Univerziteta u Bredfordu.

Iako su mnogi i dalje uvereni da se radi o pravim sećanjima, Ahtar tvrdi da složenost uma otežava razdvajanje činjenice od fikcije u sećanjima iz detinjstva.

"Tek u petoj ili šestoj godini stvaramo sećanja kakva imaju odrasli. To se događa zbog razvoja mozga, sazrevanja i boljeg razumevanja sveta oko nas", naglašava ona.

I ranija istraživanja ljudske memorije pokazala su da i kao odrasli možemo nesvesno da 'intervenišemo' u sećanje i promenimo ga.
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala