Najzanimljiviji sajt Balkana


ajkula mladunci

Naučnici su potpuno ostali "zbunjeni" nakon što je ženka morskog psa u jednom australijskom akvarijumu na svet donela mladunce, a bila je u potpunoj izolaciji bez mužjaka u periodu od godinu dana....Stručnjaci kažu da su se prvi put susreli s ovakvim slučajem kod morskih pasa. Lioni, morski pas leopard, provela je sa svojim muškim partnerom 12 godina u akvarijumu i za to vreme su dobili 24 mladunca.

Međutim, posle je Lioni stavljena u izolaciju, ali je nekim čudom razvila sposobnost samooplodnje i na kraju sve uradila sama. Partenogeneza (bespolno razmnožavanje) nije retka pojava kod insekata, vodozemaca, pa čak i guštera, ali kod kičmenjaka izrazito jeste

U razgovoru za Indipendent autori studije su na poprilično jednostavan način objasnili šta se dogodilo.

"Jednostavno, ona se prilagodila uslovima i sve je uradila sama."

Kad je Lioni na svet donela mladunce, stručnjaci su smatrali da je na neki način sačuvala spermu mužjaka s kojim je provela 12 godina. Međutim, posle brojnih testova ta teorija je odbačena.

"Mladunci su nosili isključivo majčin DNK, što je značilo da je postigla aseksualnu reprodukciju. Ovo je dokaz da određene vrste kičmenjaka imaju tu sposobnost, imali smo primere nekih ptica, zmija, raža, prenosi ovu vest Blic.rs

Međutim, sposobnost aseksualne reprodukcije dosad je uglavnom bila zabeležena samo kod ženki koje nikada nisu imale odnose. Pre Lioni, naučnici su zabeležili samo dva takva primera - kod raže i udava.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1