Najzanimljiviji sajt Balkana
Volter i Eliza Hol koji rade u Institutu u Australiji,koji predvode naučni tim,uspeli su izolovati su gen koji može biti ključan za lečenje i kontrolu hroničnih infekcija,kao što je HIV virus,tuberkuloze i hepatitis.Gen koji je od suštinskog značaja....

za opstanak embriona upravlja osnovnom funkcijom imunološkog sistema, učestvujuću u ključnoj „odluci“ da li će doći ili ne do imunog odgovora na razne bolesti.

Ovo otktiće moglo bi da pomogne razvoju lečenja Hiv-a, ali i prevencije hroničnih upala, kao što je reumatoidni artritis.Gen je otkriven u dendritskoj ćeliji koja deluje kao sistem ranog upozorenja ukoliko oragnizam registruje strana tela.

"Ariks 2 je odgovoran za osnovnu i ključnu funkcijuu imuloškog sistema da li će doći do imunološkog odgovora ili je bolje da on izostane kako bi se izbegao razvoj hroničnih infekcija i autoimuniteta" izjavio je doktor Mark Pelegrini,jedan od istraživača.

Ukoliko dođe do pogrešnog izbora, organizam podleže infekcijama ili autoimunitetu. Doktor Pelegrini je dodao da naš imuni sistem dobro radi protiv većine infekcija, ali neki organizmi razvijaju mehanizme kojima mu se suprustvaljanju. To im omogućava da istraju u našem organizmu.Pomenute stvari dešavaju se kada dolazi do pojave HIV, hepatitisa ili tuberkuloze.

"Ovi organizmi suprostavljaju se imunom odgovoru,iscrpljuju T ćelije koje se stimulišu iznova i iznova i postaju iscprpljenje i paralisane- dodao je doktor Pelegrini.Rezultati poslednje studije trebalo bi da omoguće da se ovakvi mehanizmi izbegnu i da se ponovo ojača imunološka reakcija.

"Mi istražujemo načine na koje možemo da manipulišemo Ariksom 2 kada dođe do hroničnih infekcija, a imuni odgovor je neadekvatan" izjavio je dr Greg Ebert.

Manipulisanje Ariksom 2, zbog njegove jedinstvene strukture nema negativne, sporedne efkte.Potrebno je nekoliko godina kako bi ovo otkriće dovelo do pronalaska leka. Gen Ariks 2 je jedna od retkih koji deluje veoma precizno i ne utiče na druge proteine
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala