Najzanimljiviji sajt Balkana
Istraživači s američkog Univerziteta Rajs,su uspeli da izmisle zaista neobičan izum.Da svaku površinu će te moći pretvoriti u litijum-jonsku bateriju odnosno ovi naučnici su izmislili bateriju u spreju....

Baterije u sprej će se prodavati u prodavnicama boja i lakova ,a punjiva baterija dolazi u formi boje koja se bukvalno  prskati iz boce kao što je slučaj kod auto-lakova.Baterija u spreju se sastoji se iz pet slojeva,koji predstavljaju sve komponente standardnih baterija, i svaka komponeneta se nanosi posebno

Naučnici s Rajs Univerziteta su uvereni skoro 100 posto da je moguće svaku površinu pretvori u bateriju,pa čak zidove u sobi ?
"Ovo nam omogućuje izradu baterija na potpuno nov način, koji predstavlja fleksibilan pristup u dizajnu i integraciji uređaja za čuvanje energije " izjavio je medijima dr Ajajan,profesor mehaničkog inženjerstva i hemijskih nauka sa Univerziteta Rajs.

Njegova koleginica Nilam Sing i njen tim proveli su sate i sate u istraživanju,kao i u stvaranju formule testiranju,posebno svakih pet slojeva boje.Slojevi predstavljaju komponente nove baterije i sastoje se od dva kolektora struje,jedne katode,anode i polimerskog separatora u sredini.

Dok je testiranje izvedeno na podlogama poput keramičkih pločica,stakla,nerđajućeg čelika,takoda su došli do saznanja da se baterija može "oformiti" na bilo kojoj podlozi.U jednom eksperimentu spojili su devet keramičkih pločica i jednu od njih opremili solarnom ćelijom.Kada je baterija bila napunjena solarnom energijom i strujom napajala je LED diode i omogućila stabilni napon od 2,4 volti.To je omogućilo da LED diode svetle čak šest sati.

Dobra vest je da su baterije konzistentne u svojim kapacitetima, koji pada tek posle 60 uzastopnih punjenja, ali je pad kapaciteta zanemarljiv,pa se oni nadaju da će ovaj izum pomoći i u zaštiti životne sredine.Svaki od pet slojeva baterije je zasebna celina, a profesorka Nilam Sing kaže da su one vrlo lako punjive.Baterije mogu da se pune malim solarnim ćelijama,ali i iz nekoliko izvora energije istovremeno.

Istraživači sa Rajsa su za ovaj izum podneli zahtev za patentiranje,a trenutno istražuju kako da olakšaju bojenje i isprobavaju mogućnosti kombinovanja izvora punjenja.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala