Najzanimljiviji sajt Balkana


U časopisu "Science"osvanuo članak da su naučnici uspeli da stvore  rasu mutanata mega-mrava sa gigantskim glavama i ogromnim čeljustima.Ove Mega mrave naučnici su dobili...

nakon što su aktivirali neke posebne hormone  u mravima.

Naučnici su ovim pokazali da obični mravi od Pheidole morrisi vrste,sadrže sve genetske materijale(alat) koji su potrebni da ih pretvore supervojnike mrave,tj samo im je trebala hormonska reakcija.

Naučnici dodali u larve normalnih mrava male količine posebnih hormona,tako da su se larve kasnije transformisale u Mega mrave "super-vojnike"Mega mravi mogu da se prirodno pojave i u divljini i da narastu na oko 4mm,ali u veoma retkim slučajevima.


Inače je posao "mrava vojnika" u mravinjacima po pustinjama Amerike i Meksika, u tome da zaštiti koloniju od napada invazije drugih vojski mrava i da blokiraju ulaz gnezdo sa velikim glavama.

U izveštaju autora naučnika dr Rajendhran Rajakumara,sa Mekgil univerziteta,iz Kanade upućeno kolegama kaze se:"Otkrili smo razvojni potencijal za proizvodnju ovih super mega mrava i uspeli smo da "otkrijemo" pretka mega mrava koji su nastali od pre 35 do 60 miliona godina."

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala