Najzanimljiviji sajt Balkana
Lampa SALt koja radi na so i vodu

Ova lampa je  prilično zanimljiva i neobčna jer ova  lampa radi na čašu vode i na so.! Naziv neobične i zanimljive lampe je "Lampa SALt",sam uređaj  ujedno je i zaštićeno ime projekta....
 
"Lampa SALt" za sada se proizvodila samo se za humanitarne organizacije i izbeglice, ali će uskoro najverovatnije od 2016.godine postati će dostupna na svetskom tržištu za sve.
 
Na ovaku zanimljivu,humanu ali i neobičnu ideju došlo je dvoje mladih ljudi brat i sestra, Rafael i Aiša Mijeno koja je kompjuterski inžinjer .Njih dvoje su ujedno i osvojili prvo mesto na na start up tamkičenju "IdeaSpace Philippines". Ona za sada je počela da menja život mnogih Filipinaca, a verujemo da će tako menjati na bolje život i ostatka sveta.
 
Inspiraciju za ovaj projekat našli u svojoj zemlji, mestu gde se mnogi zajednice nemaju pristup električnoj energiji i koji se uglavnom  oslanjaju na kerozin kao gorivo koja noću osvetljavanju mnoge kuće. Umesto da se stanari oslanjaju na petrolejke (i rizikuju požare) ili koriste skupe lampe na baterije, njihova naprava rasvetljava jeftino i sigurno.

sa lampom SALt možete puniti i mobilni
 
Sve što je potrebno da ova "Lampa SALt" zasvetli  je obična čaša vode i dve kašičice soli Ili čaša morske vode.! Lampa sa jednim "punjenjem" ( časa vode i dve kašike soli) može da svetli gotovo 8 sati a elektrode ako se lampa koristi toliko sati na svakih 6 meseci se moraju zameniti novim
 
Osim lampi, članovi projekta nastoje da stvore i verziju koja će puniti mobilne i ostale mobilne električne uređaje ( kao na slici). Jer punjenje telefona verovatno će zahtevati više vode i soli a i metalne elektrode bi se morale isto tako menjati dva puta godišnje možda i ćešće.
 
Naravno, ako je neka velika hitnost mobilni telefon možete napuniti preko USB porta i sada preko ove lampe Na kraju ceo projekat kao i lampa "Lampa SALt" izgleda zanimljivo i inovantno zar ne?

 

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala