Najzanimljiviji sajt Balkana


Baarle-Nassau i Baarle-Hertog su dve opštine u gradu Baarle(mogli bi smo tako reći) koje su na neobičan i zanimljiv način podeljene između Holandije i Belgije.Ovaj neobičan i znaimljiv grad sa svojom grnicom privlači mnogoborjne turiste iz Evrope i celog sveta...

Opština Baarle-Nassau nalazi se u južnoj Holandiji u Severnoj Brabant pokrajini dok je opština Baarle-Hertog  u belgijskoj Antverpen pokrajini. Obe opštine dele zajedničku granicu, ali je zanimljivo to što međunarodna granica koja razdvaja  belgijski grad Baarle ne ide pravolinijski.

Umesto toga-postoji 26 odvojenih komada zemljišta to jest mali delića Belgije i Holandije razbacani unutar i okolo grada Baarle.Postoji glavni deo grada koji se zove Zondereigen i nalazi se severno od belgijskog grada Merksplas i i njemu se nalazi ukupno 22 belgijske male "enklave" Dok u u okviru najvećeg belgijske "enkalve" takođe postoje šest  malih holandskih komadića zemlje

Granica između Belgije i Holnadije je označena sa belim krstovima na trotoaru i metalnim stubićima na putu.Ova zanimljiva cik-cak granica se provlači kroz grad ne birajući kuda će proći tako da bukvalno preseca njive,voćnjake kuće,bašte i ulice.Čak tako granična linija ulazi preko prodavnice suvenira a onda izlazi iza supermarketa.


Mnogi domovi su prepolovljeni bukvalno na pola od strane ove neobične granice,tako da svakom domaćinstvu nacionalnost određuje lokacija kuće ili sobe( možemo tako reći).Ako granica prolazi iz ulice kroz sredinu vrata, tj  dva dela onda kuća pripada različitim državama, i to je označeno sa dva ulična broja na zgradi ili kući.

Tako je bilo niz zanimljivh detalja tokom godina vezanih za ovaj grad.Na primer porezi u Belgiji i Holandiji su se razlikovali dosta j tako da ste mogli ići u kupovinu birajući između dva poreza(prodavnice) u jednoj ulici.Bilo je i toga na primer, u skladu sa holandskim zakonom restorani su morali da zatvore ranije. Za neke restorane koje je delila granica, to je značilo da su mušterije jednostavno morale premestiti svoje stolove i stolice na belgijsku strani.S dolaskom Evropske unije,neke od tih neobičnih razlika su nestale.

Baarle-Hertog i Baarle-Nassau je zaista bizarna geografija a rezultat  je  jednog broja jednako složenih srednjovekovnih ugovora,sporazuma, kuporodaje zemljišta između Lorda Breda i Vojvode od Brabanta koja se dešavala u 12. veku. Do sada je bilo je tri granične komisije koje su rešavale ovaj problem Poslednja je komisja odredila granicu  tek u novijoj istoriji 1995.godine.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala