Najzanimljiviji sajt Balkana


Neobično polumesec jezero koje kinezi zovu zovu Yueyaquan (Iueiakuan) ali ga mnog turistički operateri nazivaju i Dunhuang. prelepo čudo prirode se nalazi 6 km južno od grada Dunhuang u Kini......

Voda ovog "pustinjskog" jezera je toliko čista i bistra da izgleda kao smaragdni dragulj u pesku.

Uz samo neobično jezero se nalazi i pagoda izgrađena u tradicionalnoj kineskoj Han arhitekturi.Dok je ulica kojom se dolazi do pagode odnsono ovog kompleksa popunjena suvenir tezgama Mnogi turisti dolaze do ovog neobičnog polumesec jezera kamilama,koji organizuju turistički operateri.

Jezero Dunhuang je dugačko 218 metara a proteže se od od istoka ka zapadu sa svojom 54 metara širinom .Jezero je u postoji najmanje dve hiljade godina i nikada do sada nije presušilo?Ali na žalost za poslednjih nekoliko decenija ono se postepeno smanjivalo odnosno nestajalo.


Prema merenju 1960.godine, prosečna dubina jezera je 4 do 5 metara, sa maksimalne dubine 7,5 metara.1990 .godine  površina jezera u blizini grada Dunhuang je spala na samo 1,37 ari (5500 metara kvadratnih) sa prosečnom dubinom od 0,9 metara (maksimalna dubina je  1,3 metara).Četvrtina jezero je opala za više od 25 metara u poslednje tri decenije, dok podzemne vode  na drugim mestima u ovoj oblasti opao za čak 35 metara.

2006 godina,kineska kokalna samouprava uz pomoć centralne vlasti je započela bila proces  popunjavanja jezera ne bili povratilo svoju  dubinu od pre a količina kao i veličina vode godišnje raste od tada.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala