Najzanimljiviji sajt Balkana


veliko dostignuće Neurohirurga nepokretan prohodao

Neurohirurzi sa univerzitea u Kaliforniji su pre neki dan ušli u medicinsku istoriju onmi su usepeli da paralizovanom mladiću preusmere signale iz mozga u elektrode na kolenima i tako mu omoguće ponovo da prohoda! omogućili mu da pronovo prohoda...

Mladić Adam Fric (26), koji je nakon nesreće koja mu je uzrokovala paralizu od struka na dole, proveo pet godina u kolicima je prva osoba sa paraplegijom koja je prohodala bez oslanjanja na robotske ekstremitete koji se ručno kontrolišu

Neurohirurzi sa univerziteta u Kaliforniji su napravili transfer signala iz mozga 26-godišnjeg Amerikanca do elektroda u oba njegova kolena. Ovaj zahvat nazvan je "neuro bajpas".

Nakon intenzivnih treninga čovek je uspeo da prohoda bez pomagala 3,5 metara dok mu je ram za hodanje pomogao da ne padne.

"Ovim smo dokazali da možete da regenerišete signale u mozgu koji utiču na hodanje. Ovaj neinvanzivni sistem stimulacije mišića nogu je obećavajući i ukoliko ga još unapredimo moguće je da će u bližoj budućnosti paraplegičari hodati" rekao je jedan od neurohirurga.

Ovom čoveku će biti potrebno još dosta vremena i vežbe da bi slobodno prohodao, ali činjenica da može da hoda bilo kako je veliki pomak.

Uprkos tome što je ovo ogroman uspeh, naučnici objašnjavaju da je potrebno još testova kako bi se ceo sistem usavršio. Iako je pacijent svojim nogama prešao tri i po metra, kompjuter je ponekad zakazao, odnosno zbunjivao se zbog dva različita tipa moždanih signala - onih koji kontrolišu ravnotežu i onih koji stimulišu kretanje.
izvor:blic.rs


Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1